У њему се моле и муслимани и католици! Манастир Куманица зову СРПСКИ ОСТРОГ – ево и зашто!

0
3342

Манастир Kуманица многи називају српским Острогом, а надалеко је чувен по исцелитељским чудима која су се догодила у њему, али и по томе што се у њему моле и народи који нису православне вере.

Честе су полемике око тога да ли он припада Србији или Црној Гори, с обзиром да се налази на самој граници ове две земље.

Према једној легенди, српски велможа, који је бежао од Турака, своју имовину, која је била богата, оставио је својим кумовина који су касније саградили манастир Kуманицу.

Друга се везује за Светог Григорија, који је наводно подигао ову светињу крајем 13. и почетком 14. века, а чије мошти почивају у Kуманици. За њега се верује да је био српски просветитељ и архиепископ, али и да је припадао лози Немањића.

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

Оно што је једино познато јесте да је чувени српски архитекта, Александар Дероко 1926. године направио први нацрт цркве коју је затекао у рушевинама, а након неколико година га је допунио Ђорђе Бошковић, према коме је црква настала између 16. и 17. века.

Монахиње из овог манастира годинама причају како људи код њих долазе да се исцељују, а оздрављење је увек извесно.

Постоји неколико прича, а почеле су када је једна девојка, која је била непокретна, преноћила у манастиру, а сутрадан је проходала.

Pročitajte i  Здрав ручак на кашику: Овако спремљену боранију и деца ће обожавати!

Реч је о младој девојци, муслиманске вероисповести из Бијелог Поља. Била је парализована и њу је родбина донела на носилима. Прво је преноћила на зидним рушевинама храма, а ујутру када се пробудила, три свештеника су јој прочитала молитву и намазала је освештаним уљем. Након тога, она се придигла на ноге.

Осим ове приче, постоји и једна о пастиру Радету Љуићу из Гранчарева, који се разболео са шест година, када је чувао овце. Болест је била толико озбиљна да су лекари једино решење видели у ампутирању ноге. Међутим, његова мајка је преко комшија чула за чудотворан манастир и одлучила да га одведе тамо, где је провео неколико дана, а затим потпуно оздравио. Следећи пут када је отишао код лекара на контролу, лекари нису могли да верују да је он потпуно здрав.

Pročitajte i  Данас су Детињци: Родитељи, вежите своју децу, јер овај обичај представља најлепше хришћанске вредности

Манастир Kуманица требало да буде срушен у време када се градила пруга Београд-Бар. Међутим, због легендарних прича о њему и побуни верника, како православних тако и муслиманских, нису га дирали, па тако данас пруга пролази поред њега.

Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име