Бундева је једногодишња, зељаста биљка, која се гаји ради плода који може бити тежак и по 10 кг. У народу је позната и као дулек.
Сем као укусна храна попут бундеваре, чорбе, печене бундеве, која је некада била одлика сиромашних, а данас је све више заступљена по најскупљим светским ресторанима, плод ове биљке се користи и као лек.
Препоручује се да бундеву (печену, сок од бундеве, супа од бундеве) користе као лек особе оболеле од реуме, гихта, запаљења бубрега и мокраћне бешике. Она се препоручује у исхрани гојазних особа и дијабетичара због ниске калоријске вредности, као и особама оболелим од болести желуца и танки црева.
Сок од бундеве смирује упалу јајника код жена, па се препоручује у што већим количинама.
Динстана, неслана бундева са мало парадајза и сецканим црним луком помешаним са мало сира саветује се као свакодневни оброк оних који имају запаљење бубрега или бешике. Такође, ова биљка је добра и за ублажавање болова од проширених вена. У том случају најбоље је свеже изрендану ставити као облогу и држати пар сати.
Kод хипертрофиране простате семе бундеве треба јести свакодневно, а као антихелминтик препоручује се код појаве дечијих глиста и пантљичара.
При љуштењу семена бундеве треба водити рачуна да се танка сребрнасто-зеленкаста покожица не отклони јер се у њој налази највише лековитих састојака.
Уколико имате проблем са брадавицама, благо их трљајте смрвљеним цветом од бундеве два пута дневно, све док се не осуше и саме отпадну.
Уље од бундевиног семена
За исцељивање рана, опекотина и испуцале коже препоручује се мазање уљем од бундеве, које садржи витамине А1, Б1, Б2, Б6, Ц, Д, Е, K, као и калцијум, магнетијум, калијум, цинк. У њему се, такође налази више од 60 % незасићених масних киселина и богато је биљним протеинима.
Ово уље садржи и висок ниво омега 3 и омега 6 есенцијалних масних киселина, које повећавају енергију и побољшавају здравље репродуктивних органа, обезбеђују леп изглед коже и боље функционисање мозга. Регулише и ниво холестерола и смањује могућност појаве камена у бубрезима.