Humanost na delu: Opština Mionica donirala aparat za respiraciju Opštoj bolnici Valjevo

0
621

Opština Mionica je donirala aparat za respiraciju beba Odseku neonatologije Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo. Aparat vredan skoro 600 hiljada dinara namenjen je za neinvanzivnu respiraciju prevremeno rođenih beba CPAP metodom koja podrazumeva kontinuirani pozitivni pritisak u dušnim putevima novorođenčeta.

– Želim da se zahvalim opštini Mionica na izdvojenim sredstvima da se obezbedi ovaj za nas veoma značajan aparat. U neonatologiji je opremljenost novim tehnološkim dostignućima veoma značajna, kao bi se obezbedio pravilan rast i razvoj novorođenčadi, a naročito kritičkih novorođenčadi koja imaju određene respiratorne probleme. Nabavkom ovog aparata u prvom redu se pomaže prevremeno rođenim bebama, kako bi im se obezbedila neinvanzivna ventilacija, odnosno adekvatna ventilaciona potpora. – rekla je dr Svetlana Marković, dodavši da će uz savladavanje novih znanja i veština koji su potrebni za njegovu upotrebu, ovaj savremeni aparata sigurno iskoristiti na pravi način.

Pročitajte i  Dobrodošli u Suboticu: Mesto sa prostranim ravnicama, slasnim gombocama, prelepim nacionalnim parkom i neprocenjivim kulturnim nasleđem

Prema rečima doktorke Mraković, sve je veći broj dece koja se prevremeno rađaju, odnosno ne dostižu pun termin, kako zbog savremenog načina života, tako i zbog primene asistirane reprodukcije, te je jako značajno što je obezbeđen ovaj savremeni aparat koji će u prvim trenucima života novorođenčadi smanji kolaps arveola i obezbediti pomoć pri disanju.

Pročitajte i  Rajhlova palata u Subotici: Remek delo Mađara iz Apatina kojim se Srbija ponosi

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić se zahvalio donatorima na ovom vrednom aparatu sa željom da se ova saradnja nastavi na obostrano zadovoljstvo.

– Ovo je višestruko značajna donacija za sve nas imajući u vidu činjenicu da je Opšta bolnica Valjevo mesto čije medicinske usluge koriste svi građani Kolubarskog okruga, i naravno građani opštine Mionica. Mi smo kao opština dobre komšije, i ovu bolnicu smatramo svojom, i tu smo da pomognemo uvek kada možemo i kada je to potrebno. Siguran sam da će ovaj aparat biti od velike koristi za novorođenčad kojima je preko potrebna ova vrsta nege. Trudićemo se da u narednom period ostvarimo što bolji kontakt i uspešniju saradnju za dobrobit naših građana. – reko je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime