Једном годишње процвета Тиса. Дан цветања никада се не зна, јер не цвета увек у исто време. Феномен цветања Тисе ове године почео је неколико дана раније, и то прво у Кањижи, а не низводно код Новог Бечеја.

cvetanje tise_1

Тиски цвет је водени инсект који се некада налазио и у другим рекама Европе, али данас га има само у Тиси. И то мање у Мађарској, а много више код нас. Штавише, Тиски цвет јединствен је феномен природе који осим у Србији на Тиси, постоји још једино у Кини на реци Јанг Ценг Јанг.

Pročitajte i  Још једно чудо Светог Василија: Сведочанство о избављењу ђавоимане девојке на Острогу

Невероватна атмосфера јединственог природног феномена цветања Тисе, коју прати романтични ритуал пуштања плутајућих запаљених свећица жеља у реку, уз одличан ватрени перформанс на обали и води постао је препознатљив догађај који сваке године има све више учесника у Новом Бечеју.

Тиски цвет је инсект који живот проводи у муљу на дну реке и само на један дан у години, након три године проведене у муљу, појављују се изнад реке и летећи у ројевима продужава своју врсту. Цветање Тисе је заправо свадбени плес ових тананих инсеката у ком се мужјак и женка спајају, а након оплодње и полагања јаја умире прво мужјак, а онда и женка. Више милиона оплођених јајашаца започиње нови трогодишњи развојни циклус у глиновитом кориту Тисе.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

Све то траје само неколико сати. Није ни чудо што овај природни феномен опчињава све стручњаке и становнике читавог света.

cvetanje tise

Тиски цвет је крилати инсект беле боје са три кончаста наставка на репу. Лептир воденог цвета живи кратко време — по неколико сати, а ларва у речном муљу и по неколико година.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

cvetanje tise

У нашим водама живи више врста инсеката из породице водених цветова, али освадбени лет ниједног од њих није тако атрактиван као код Тисиног цвета.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име