Cepanje košulje ocu kad se rodi dete: Srbi obožavaju ovaj običaj, a ne znaju zbog čega se to radi

0
2454

Cepanje košulje ocu pri rođenju deteta, običaj je sa dugom tradicijom

Postoji više verovanja zašto se to radi, a ovo se neka od njih.

Smatra se da ovaj običaj datira daleko u prošlosti, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kućama ili gde bi se žena zatekla u tome trenutku, pošto je stil života bio dosta drugaciji nego danas, pa se porođaj mogao desiti u šumi, na njivi ili polju. Dete je, posle rođenja, trebalo uviti u neko platno zbog hladnoće i da se tako još nejako zaštiti, pa se zbog toga cepao komad odeća, po mogućnosti muške.

Pročitajte i  Jedna stvar mučila je patrijarha Pavla do samog kraja: Važio je za nekog ko ZNA SVE, ali ovo nije mogao da ODGONETNE
Cepanje košulje ocu pri rođenju deteta

Ako bi se dete rodilo u kući uzimala se košulja iz kuće, međutim, ako bi se to desilo na ulici onda se zaustavljao prvi muškarac koji bi se tu zadesio, te bi se od njega uzimala košulja.

 

Postoji verovanje da cepanje treba da rade samo muškarci muškarcima i da na taj način jedan drugom donose sreću, jer će taj koji je postao otac doneti i drugim muškarcima koji nisu da uskoro postanu.

Pročitajte i  OVAKO treba SLAVITI SLAVU kad su na snazi nove mere - Vladika Šarić jasan: Prestanite sa ovim trendom iz DEVEDESTEIH

Smatra se da onaj koji zadrži komad pocepane tkanine, dobiće isti pol deteta kao i otac kome je košulja pocepana, dok se negde smatralo da će dobiti dete suprotnog pola.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime