Црква покреће свој ријалити: Завирите и пратите живот монаха у једном од најлепших манастира

0
608
Фото: Јутјуб/принтскрин/Телеканал «СПАС»

ТВ канал повезан с Руском православном црквом објавио је позив за пријаву за ријалити шоу с духовним заокретом: место дешавања је острвски манастир на језеру на пола пута између Москве и Санкт Петербурга, пише Радио слободна Европа (РСЕ) на енглеском језику.

“Пронађите себе и научите о свету манастирског живота”, наводи се у онлајн видео реклами у којој се траже волонтери за емисију на острву.

Описујући место као “један од најлепших самостана у Русији”, док смирујућа музика прати снимке камења у води, цркава са златним куполама и младоликог брадатог монаха који пече хлеб, реклама позива потенцијалне учеснике да проведу месец дана “вежбања послушности”, у манастиру Нилов на језеру Селигер.

Pročitajte i  Поред ОВОГ језера заборавићете на море: Према легенди настало је од СУЗА, а пружа одмор за душу и тело

“Пронађите одговоре на питања која вас дуго муче”

“Први пут на телевизији: ријалити шоу на удаљености од света”, најављује оглас упућен потенцијалним учесницима који се позивају да пошаљу пријаве – “видео снимке, молим вас – описујући себе и објашњавајући зашто желе да проведу време у манастиру”.

Видео клип и најава објављена 21. октобра на wеб страници ТВ канала Спаситељ не садрже информације о томе како ће учесници бити изабрани или хоће ли међу њима бити интеракције. Није наведено ко може да се пријави, али видео не приказује жене, а манастир је искључиво мушки.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за бурек са сиром: Сочан и мекан као из пекаре

У државном регистру се наводи да је ТВ канал Спаситељ, приватно финансиран у време оснивања 2005. године с наменом промовисања православних хришћанских вредности, сада у власништву Руске православне цркве, превладавајуће верске заједнице у земљи.

РСЕ наводи да су везе Русије са популарном културом са Запада компликоване. Поједини угледни руски званичници и јавне личности, укључујући поглавара цркве, патријарха Kирила, често критикују САД и европске земље тврдећи да Русија мора да сачува своју омладину од онога што називају корозивним и погрешним западњачким вредностима.

Истовремено, многи од главних производа руске државне телевизије потичу из САД и других западних земаља, укључујући емисије игара, дијалошке емисије, ситкоме и ријалити програме – од којих су неки врло популарни.

Pročitajte i  Одакле води порекло наша традиционална капа шајкача: Изненађење за многе - није у питању Шумадија

РСЕ пише да је ријалити Острво, како се чини, веома далеко од популарних ријалити емисија попут Дом-2 – руске верзије Великог брата, програма холандског порекла који је успео у неколико земаља – у којем су романтични и сексуални односи најзаступљенији, а спајања чешћа од разилажења.

Чини се да се концепт ријалити емисије у манастиру уклапа у неколико трендова који су испреплетени с постсовјетским препородом Руске православне цркве коју подржава држава, укључујући Путиново приказивање цркве као водеће моралне силе за грађане, као и настојања саме цркве да се обраћа младим Русима.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име