Црна дама: Једна од најпознатијих српских утвара која већ деценијама походи ове крајеве

0
2831

Међу највећим мистеријама наших простора посебно место заузима Црна дама тј. дух младе жене у црној хаљини, која се појављује „ниоткуда“. Овакву утвару наши суграђани су највише виђали у околини Земуна и Сребрног језера, али и на другим локацијама широм земље. Никада није утврђено о чему се заправо ради.

Будући да је о дотичној девојци сведочило безброј очевидаца, о овом догађају испредају се бројне легенде. Прича је временом уобличена у романсу која је имала тужан крај, услед чега несрећна девојка не може да пронађе мир.

Прочитајте и: Мрак баклава: Распаметиће вас комбинација млевених ораха, кекса и чоколаде

Црна дама је, кажу, девојка из околине Смедерева која је изгубила мајку по рођењу. Остала је сама са оцем који није бирао начине да заради и испуни јој и најмањи каприц. Ипак, у једном је био неумољив. Није одобравао њеног изабраника – сиромашног младића у кога се заљубила. Једне ноћи отац је пратио заљубљени пар до реке и заклео се да ће их раставити. Од сутрадан, младићу се губи сваки траг. Несрећна јединица од туге је скончала у вировима реке поред које је последњи пут била са својим драгим.

Прочитајте и: Мудре мисли Молитва за спас Србије: Интерпретација Петра Божовића због које ћете заплакати и најежити се као никад до сад

Легенда се развила у више различитих праваца, па је позната и верзија према којој се пар заједно бацио у реку. Несрећног младића су успели да спасе, а девојка је заувек остала међу тамним вировима.

Црна дама појављује се када је нико не очекује и већ у следећем тренутку нестаје без трага. Flickr, Hartwig HKD 2
Црна дама појављује се када је нико не очекује и већ у следећем тренутку нестаје без трага

У складу са карактером приче, несрећна млада жена никада није пронашла свој мир. Неутешна, она лута овим светом у црној хаљини и тек понекада некоме дозволи да је види. Већ следећег тренутка, утвара нестаје.

Прочитајте и: Светолик Драгачевац послао је писмо Хитлеру и тај догађај прославио у кафани: Два месеца после тога ухапшен је и убијен

У нашој земљи оваква прича није усамљен случај. Једна од најпознатијих прича везана је за Белу жену у венчаници, такође из околине Смедерева. Ради се о невести која је остала без вереника, али постоји безброј различитих верзија.

Прочитајте и текст: Војвода Миленко Стојковић: Jунак који се истакао у Сечи кнезова направио је први харем у Србији

У нашем народу има оних који заиста верују да се Црна дама повремено враћа са оног света и бесмислено лута овим територијама док други цео случај приписују нечијој шали. О чему се заправо ради никада није утврђено. Једно је ипак сигурно: ко год она била, дотична дама никада није нестала…

Извор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име