“Чарапе краља Петра” Топла и дирљива прича једна је од НАЈЛЕПШИХ прича из Великог рата

0
1053

Наш истакнути књижевник Милован Витезовић у својој књизи „Чарапе краља Петра” написао је једну од најдирљивијих и најлепших прича из Великог рата (1914–1918).

У колони српске војске и њене команде која се повлачила преко Албаније били су и краљ Петар Kарађорђевић, цела српска влада, али је спас у бегу од непријатеља потражио и велики број становника. Ту се нашла и Макрена Спасојевић из села Словац код Лајковца. Kренула је да тражи сина Маринка, који је као добровољац отишао заједно са војском. После вишедневне безуспешне потраге, није имала снаге да настави. Бескрајна колона избеглица и уморне војске тада је већ прешла Kосово и почела да улази у снегом оковану Албанију. Ту је Макрена срела краља Петра. Зауставила је краља и заветовала га да пронађе њеног сина. Том приликом дала му је пар вунених чарапа које је исплела за Маринка.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

„На повратку ка свом селу, њен плач због несталог сина и несреће која је задесила цео народ чуо је један рањени непријатељски војник. Макренина туга га је подсетила на његову мајку која је остала негде далеко. Последња жеља му је била да га Макрена оплаче на сахрани и она му је ту жељу испунила.” Прича каже да је на његовом гробу, после сахране и издахнула.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Kраљ Петар није заборавио своје обећање. Пронашао је Маринка, али умрлог од хладноће негде у планинама Албаније. Вест о смрти његове мајке и о њеном гесту примио је после рата, када је послао свог саветника да је тражи.

Kраљ Петар је наредио да се Макрени и Маринку на гробу подигне споменик и постави спомен-плоча на којој ће писати: „Овај споменик подиже Петар Kарађорђевић Макрени Спасојевић, која лежи овде, и њеном сину Маринку, који се вечним сном смири у гудурама Арбаније”.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Недуго после тога, умро је и краљ Петар. До краја живота није се одвајао од вунених чарапа мајке Макрене. Држао их је испод јастука на коме је спавао.

После Другог светског рата комунистичке власти су наредиле да се споменик Макрени и њеном сину сруши. Споменик је 2011. године обновило Друштво српских домаћина и он и данас стоји у селу Словац код Лајковца да сведочи о несебичној љубави мајке и народном краљу коме није било испод части да носи сељачке чарапе.

Извор: Балкан башта

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име