Чиста недеља: Ово су правила о првој недељи Великог поста, а нека од њих су битна за будуће младенце

0
3118

Чиста недеља, прва недеља Васкршњег поста, слави победу над иконоборцима и успомену на поновно успостављање поштовања икона 843. године у време царице Теодоре и патријарха Методија, а после гоњења икона у VIII и IX веку. Међутим, празник посвећен враћању икона установљен је нешто касније, јер је јошу IX и X веку прва недеља поста била посвећена старозаветним пророцима Мојсију, Арону и Самуилу.
Негде се ова недеља назива и Тодорова, Теодорова, Тудорова недеља. Првих дана Чисте недеље важе посебна правила! Ево како се она поштују у разним српским крајевима:
čista nedelja
Прве недеље Великог поста се не пале огњишта и жене ништа не кувају, него се једе раније спремљена храна. Првих дана мушкарци једониче, тј. ништа не једу у току дана док се не смркне. До четвртка се не користи ни кашика, девојке не носе никакав накит, нигде се не игра и не пева. Увече је сва породица на окупу, а деца кокају кокице, што је многима једина вечера.
У селима око Пчиње се каже да се не ваља јести све док не изађе звезда Караванка. На Чисти понедељак жене спремају и чисте кућу, деца и одрасли се купају, шишају и брију.
Први ко уђе у кућу на Чисти понедељак назива се квочка. У Републици Српској ту особу посаде “на легало”, простру сламу поред огњишта, па је часте куваном ракијом и погачом. На Чисту среду тј. Пепељаву среду је обичај да се иде у кућу која је добила принову. У неким местима Црне Горе вече уочи Пепељаве среде, мајке деци на челу направе мали крстић од пепела.
А ево и како су у једном крају употребили Чисту недељу да наговоре децу на Велики пост:
čista nedelja
Међу Црногорцима из племена Куча распрострањен је обичај да изјутра на вратима осване крст од теста, за који деца говоре да га је ту оставила баба Коризма. Она се јавља у причама око Васкршњег поста и у другим местима, и обично њоме плаше децу, јер она пази која деца се не држе правила поста и кад неко поједе нешто мрсно, одмах га купи и односи у неку страшну рупу.
По другој верзији, тамо где деца прекрше пост, искаче баба Коризма и трпа сву децу у врећу и односи у пећину. Родитељи могу да откупе децу тек на Васкрс, и то ако донесу гомилу шарених јаја. Коризма је вероватно била народна персонификација самог Васкршњег поста која је родитељима служила да лакше објасне деци правила понашања у време поста.
Ево ко у Србији слави ову седмицу као свој празник:
čista nedelja
У јужној Србији на првопосни четвртак – Чисти четвртак, праве се посебни колачи који се дају стоки на Теодорову суботу. У тај дан се уговарају свадбе које ће бити тек после Васкрса. У планинским крајевима чобани славе овај дан као свој празник.

Након Чисте Недеље до Васкрса надовезују се Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља – последња Недеља православља.

Pročitajte i  Духовски понедељак: Црвено слово у календару и дан погодан за НОВЕ ПОЧЕТКЕ, али ОВУ СТВАР НИКАКО не узимајте у руке!

медиас.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име