Чоколадна пита, рај за непце: Од самог погледа на њу, кренуће вам вода на уста

0
519
Фото: Јутјуб/принтскрин/Recepttura

Састојци за тесто: 300 г глатког брашна, 150 г омекшалог маслаца на собној температури, 80 г шећера, прстохват соли, на врх ножа прашка за пециво, 1 ванилин шећер, 1 јаје.

За крем: 1/2 л млека, 2 пудинга од чоколаде, 70 г чоколаде за кување, 140 г шећера, 80 г маслаца, 100 г сецканих лешника.

За украшавање: 30 г чоколаде за кување, 2 кашике млека, 2 кашике уља.
Припрема: У већу посуду сипати брашно, нарезати маслац, додати шећер, јаје, со, прашак за пециво и ванилин шећер. Од свих састојака ручно умесити глатко тесто. Тесто пребацити на прозирну фолију, добро замотати са свих страна и истиснути ваздух. Пустити да тесто одмори у фрижидеру сат времена.

Pročitajte i  17 савета Старца Пајсија о васпитању деце: Родитељи не разумеју малишане, овако им из љубави чине ЗЛО

Након отприлике пола сата, треба направити крем. Помешати пудинг од чоколаде са шећером и од млека узети 12 кашика и помешати тако да нема грудвица. Остатак млека ставити да се кува. Kад проври млеко ставити га са стране, сипати у њега смесу за пудинг, промешати, вратити на ватру и кувати док се смеса не згусне. У скувани пудинг додати нарендану чоколаду и добро измешати да се чоколада отопи и састави с кремом.

Pročitajte i  Знате ли чији лик се налази на новчаници од 5.000 динара? Моћни научник и политичар чије име носи и један плато у Београду

Затим убацити маслац нарезан на коцкице и сјединити с кремом. Kрем прекрити прозирном фолијом и пустити да се мало прохлади.

Након сат времена извадити тесто из фрижидера и измерити га. Одвојити једну трећину теста и сачувати је за касније. На побрашњеној подлози разваљати већи део теста на димензије плеха.

Плех подмазати и посути брашном, па у њега ставити разваљано тесто. Ако је негде остало вишка теста, одсећи га ножићем. Вишак теста спојити са неразваљаним делом.

Pročitajte i  Невероватна животна прича: Власта преживео два логора, ратове и клиничку смрт, а једну ствар првој жени никад није опростио

Са крема склонити фолију, нанети га преко теста и добро поравнати пазећи на ивице. Затим половину сецканих лешника распоредити по целом крему, а преко нарендати остатак теста и прстима прерасподелити по целој површини. На крају одозго посути и остатак лешника.

Питу пећи у загрејаној рерни на 180 степени 40 минута. Охладити на собној температури, па украсити отопљеном чоколадом помешаном с млеком и уљем.

Након тога пре сечења и послуживања добро охладити у фрижидеру. Уживајте!

Извор: Recepttura

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име