Велики мајстор кулинарства Стево Kарапанџа у току своје вишедеценијске каријере осмислио је на хиљаде рецепата, али јело у којем највише ужива заправо је врло једноставно.
Специјалитет којег никад не може да се засити јесте јело које се макар једном месечно налази на српским трпезама – чорбаст пасуљ. Доносимо вам рецепт овог мајстора свог заната за савршен пасуљ.
Састојци:
450 г пасуља (тетовац или градиштанац)
2 шаргарепе
2 главице црног лука
1 струк празилука
2 ловорова листа
300 г сувог меса (кртина или ребарца)
1 кашичица црвене млевене паприке
1/2 кашичице млевеног бибера
1 кашика биљног зачина
2 кашике брашна
30 мл уља
по укусу соли
Припрема:
Пасуљ очистити, опрати и потопити га у хладну воду увече пре кувања. Ујутру ставити да се кува, пустити да проври, па кувати око десетак минута. Процедити прву воду, па пасуљ налити топлом водом. Исецкати ситније 2 главице црног лука, па додати пасуљу, као и 2 ловорова листа.
Очистити и насећи шаргарепе, пропржити с луком, па додати пасуљу. Додати опрано суво месо или ребра. Kувати око сат и по до два сата (у зависности од врсте пасуља). По потреби додати још воде, у зависности колико чорбаст пасуљ желите.
Kад је пасуљ куван, направити запршку. Загрејати уље у тигању, додати брашно, пропржити пазећи да не загори. Прохладити, па додати млевену паприку. Добро промешати и сипати у кувани пасуљ. Додати биљни зачин по укус, бибер и соли по укусу. Kувати још 5 минута и искључити.
Извор: Стил.Курир