Чудотворна икона Мајке Божије која је 3 пута спасила Москву: Верује се да ју је насликао Свети апостол Лука, а у невољи јој се ОБРАЋА ЦЕО РУСКИ НАРОД

0
2002
Foto: Autor: en.wikipedia, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54436

Једна од најпоштованијих и најсветијих икона Источне православне цркве и најпознатији пример Византијске уметности је Икона Богородице Владимирске.

Једна је од највише копираних икона, те су многе њене освештане копије свете и чудотворне, свака на свој начин.

Икона Богородица Владимирска се сматра светом заштитницом и покровитељком Русије и руског народа од непријатеља.

Њена светковина се слави чак три пута годишње – 3. јуна, 6. јула и 8. септембра, по новом календару.

Сматра се да је историјски, друштвени и политички успон Русије на светској сцени наступио њеним доласком у Русију и да због тога Русија има водећу улогу у православном свету.

Икона Богородица Владимирска је насликана темпером и златом на дрвету и представља верзија Елеусе или “Нежне Богородице” с Исусом дететом које се мази уз мајчин образ. Изложена је била неко време у Галерији Третјаков у Москви али се стално налази у Московском Успењском Сабору.

Владимирска икона Мајке Божије, у складу са Предањем, била је насликана још за живота Богородичиног од стране Апостола и еванђелисте Луке на дасци стола за којим је обедовала Света Породица.

Ова изузетна икона се до 5. века налазила у Јерусалиму, и тек за време Теодосија Млађег пренели су је у Цариград, а почетком 12. века патријарх Лука Хрисоверг послао је специјалну копију те иконе на дар великом кнезу Kијевском Јурију Долгорокоме који ју је поставио у Вишгородском женском манастиру близу Kијева. Његов син Андреј, назван Богољупски, прелазећи у владимирску кнежевину (у оквиру Ростовске земље), пренео је са собом и Богородичину икону.

Pročitajte i  СРБИ ДАЛИ ХИТ ПРЕДЛОГЕ! Тражи се име за пантера који кружи око Апатина: МРЕЖЕ СЕ УСИЈАЛЕ!

Боравивши два и по века у Владимиру, икона се почела називати Владимирском – икона Богородица Владимирска; она се прославила мноштвом чудеса и у безбројним копијама се раширила по земљи, окружена свеопштим поштовањем.

Многи догађаји у Русији, а нарочито из периода монголско-татарског јарма, били су повезани са овом светињом. Године 1146. она је пратила кнеза Андреја Богољупског у његовом победоносном походу против поволшких Бугара; она се сама сачувала у време страшног пожара у њеном храму који је изгорео до темеља, и остала је неоштећена приликом Бакијевог разарања Владимира 17. фебруара 1237. године. Трикратно празновање Владимирске иконе сваке године установљено је поводом трикратног избављења Москве од уништења од стране Татара и као спомен свргавања татарског јарма.

Њено преношење у Москву извршено је крајем 14. века, у време Тамерланове најезде. Године 1395. Тамерлан је са својом војском ушао у Рјазанску земљу, опљачкао и разорио, затим кренуо за Москву, пустошећи и уништавајући све за собом. На брзину скупивши војску, велики кнез Московски Василије, кренуо му је у сусрет и зауставио се код Kоломне, на обали реке Оке. Престоница и његова околина били су обузети ужасом и пометњом; служени су молебани, сам митрополит Kипријан скоро непрестано се налазио у храму. Тада је одлучено да се у Москву пренесе Владимирска икона. Дочекали су је изван града на Kучковом пољу (сада улица Сретенка). Митрополит, свештенство, кнежевска породица и народ који су се молили: “Мајко Божија, спаси земљу Русију”.

Pročitajte i  Како је Тито уз помоћ Ватикана организовао рушење Његошеве капеле? Овако је прекршен последњи аманет Светог Владике

Икону су унели у Успенску саборну цркву. Летопис каже да се Тармелан, зауставивши се на једном месту две недеље, изненада уплашио, окренуо на југ и напустио границе Московске кнежевине. Предање каже да му се у сну јавила Богородица Владимирска окружена војском светитеља и анђела и запретила да ће уништити његову војску ако се дрзне да нападне Москву коју она штити својим покровом. У знак сећања на то избављење Москве од разарања установљено је празновање иконе Богородица Владимирска 26. августа (08. септембар по новом календару)

Друго празновање иконе Богородице Владимирске врши се 23. јуна (6. јули по новом календару), у спомен свргавања татарског јарма за време Ивана ИИИ и избављење Москве 1480. године од најезде хана Златне хорде Ахмата.

Трећим празновањем иконе Богородице Владимирске, 21. мај (03. јуни по новом календару) спомиње се чудесно обновљење иконе 1521. године и избављење Москве од уништења од стране Махмет Гиреја, казанског хана, који је 1521. године дошао до границе Москве и почео да спаљује њена предграђа, али изненада је одступио од престонице, не наневши јој штету. Вера у непрестану помоћ ове чудотворне иконе постала је толико јака, да је приликом наредне татарске најезде на Москву, цар Фјодор Иванович послао против њих само неколико пукова са иконом, рекавши им при томе: “Сутра молитвама Богородице безбожника неће бити”. И заиста после тешког боја који је трајао цео дан, непријатељ је побегао. Светитељи московски Јо и Јермоген молили су се пред овом чудотворном иконом у страшним годинама Смутног времена, када је Русији претила нова страна најезда, Пољско-Литванске хорде, који су у савезу са руским издајницима Отаџбине пљачкали и уништавали земљу.

Pročitajte i  Археолози открили најсевернију српску светињу: Црква цара Душана крије вишевековну тајну

У време Отаџбинског рата 1812. године икона је била пренесена 02. септембра у Владимир, али је 20. октобра исте године, након протеривања непријатеља, била враћена у Москву, и поново постављена у поново освећеној Успенској цркви.

Сви најважнији државни догађаји збивали су се пред овом светом иконом: пред њом се полагала заклетва на верност Русији, пред њом су се молили војници који су кретали у ратне походе, пред њом се вршио избор Сверуских Митрополита, а касније и Патријарха целе Русије. Владимирској икони Мајке Божије долазио је с молитвом сав руски народ, у невољи и радости, а од ње се изливала благодат Божија на сву верујућу Русију. Слава иконе изазвала је појаву њених копија. Нема руског храма у коме није било те иконе.

Извор: Kурир.рс/Ходочасник.орг

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име