Čudo Majke Božje: Predanje o događaju koji je spasio najveću srpsku svetinju

0
436

Hilandar, srpski manastir na Svetoj gori, podigli su Sveti Sava i Sveti Simeon još pre oko 900 godina.

Manastir Hilandar je kroz vekove bio najznačajnije predstavništvo srpske kulture i duhovnosti. Zaštićen od napada neprijatelja i pljačkanja, manastir je bio pošteđen sudbine koja je zadesila mnoge srpske manastire i kulturne zadužbine.

Pročitajte i  Staro srpsko verovanje kako da privučete novac u kuću: Potreban vam je jedan novčić i ovaj kuhinjski začin

U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Mnoge legende ispispričane su o ovom manastriu, a evo i nekih od njih.

Po jednoj legendi, ime srpske carske lavre Hilandar nastalo je po reči hili – hiljadu ili mnoštvo i andara – magla, nakon što je Bogorodica čudom spasla Hilandar, koji joj je posvećen, od najezde krstaša koji su 1204. godine spalili i opljačkali Konstantinopolj.

Pročitajte i  Poklon Adolfa Hitlera kao simbol mira i danas se nalazi u Beogradu: Mnogi su ga sigurno videli, a da nisu ni znali

Po predanju, kad su dve grupe napadača počele da nadiru sa severa i juga prema manastiru, Bogorodica je poslala magle iz šuma Mileja da ih okruže. Dezorijentisani razbojnici su naleteli jedni na druge i počeli da se ubijaju međusobno.

Trojica latinskih krstaša koji su preživeli napad predali su se i zatražili da ostanu kao pravoslavni monasi u Hilandaru.

Pročitajte i  Letnji Aranđelovdan: Sve žene koje žele decu moraju danas ovo da urade

Opanak/Beograd.in

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime