Šta saditi u aprilu: Omiljene biljke za najlepšu baštu

0
1969

Zvanično je stiglo proleće. Vreme je da se vratite baštovanstvu. Ovaj mesec u bašti možete da posejete: grašak, šargarepu, luk, salatu i praziluk. Rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu.

U drugoj polovini aprila možete da posadite paradajz i papriku, krompir, celer, pasulj, cveklu…

U aprilu se iz povrtnjaka može brati spanać, salata, rotkvice, mladi luk… Krajem aprila možete da posejete i lubenicu i dinju, mada ih ipak jedno vreme štitite najlonom od hladnog vremena.

 

Šta saditi u aprilu/Spanać

 

April je mesec kada se orezuju maline i kupine, ali i kada se vinova loza vezuje. Najbolje bi bilo da voćnjak i vinograd pospete azotnim đubrivom.

Pročitajte i  Proveren metod za UKLANjANjE smrdibuba: Isprskaj OVIM vrata i prozore i neće ti proviriti u kuću

Cveće u aprilu

April je mesec u kojem se seju skoro sve vrste cveća. Sredite leje tako što ćete ih očistiti od lišća i sasušenih grančica, a potom prekopati. Višegodišnje cveće okopajte i prihranite đubrivom.

Ovaj mesec posadite lukovice. Ako volite gladiole koje će cvetati od juna do septembra, sada ih posadite.

Kada sadite lukovice imajte u vidu da one moraju dobro da se ukopaju u zemlju kako ne bi došlo do smrzavanja lukovice ili mehaničkog oštećenja prilikom okopavanja. Kad jednom već posadite lukovice, morate redovno da ih zalivate kako se ne bi osušile.

Pročitajte i  Prva razglednica na svetu štampana je ćirilicom u satiričnom listu „Zmaj“ 1871.

Jagode okopajte, odstranite im sasušene listove, a potom ih prihranite. Ako imaju dovoljno sunca, uskoro će početi da cvetaju.

Ovaj mesec sadite i ovo cveće:

Šta saditi u aprilu

Dan i noć

Mogu da se sade direktno u zemlju ili u saksije. Ovo cveće se često sadi u kasnu jesen jer dobro podnosi hladnoću, ali ako ga posadite sada do juna ćete uživati u njegovim divnim cvetovima.

Lobelija

Bogata plavim i sitnim cvetom, ova biljka voli senovite delove vrta. Seje se direktno u saksiju i veoma brzo napreduje.

Pročitajte i  Kako je Predrag Ejdus govorio o svojoj ljubavi dugoj 43 godine: Bio je ponosan što je osvojio jednu od najlepših žena Beograda

Cinija

Cveće koje neodoljivo podseća na hrizanteme seje se u aprilu. Možete je sejati direktno u leje, a uskoro ćete dobiti lepe cvetove. Cinija voli puno sunca, a u narodu je poznata pod nazivom “lepi čovek”.

Kadifa

Omiljeno cveće naših baka se seje u prvim danim aprila. Veoma se dobro prima pa ćete uskoro uživati u prvim listićima ove zahvalne biljke. Cveta tokom celog leta i ne zahteva preteranu negu.

Stil.kurir.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime