Šumadijska torta: Tradicionalni slatkiš od meda i rakije koji budi sva čula

0
1439
Foto: Jutjub

Ova torta je tradicionalni slatkiš iz Šumadije,koji karakterišu namirnice koje su upravo sa ovog područja, suve šljive,med,rakija prepečenica… Vole je svi putnici namernici, a pošto se jednostavno priprema, ovo je prava prilika da obradujete najmilije.

Potrebno je:

Ispecite 10 palačinki, 300 g mlevenih oraha, 100 ml bagremovog meda, 100 ml mleka, 500 g suvih šljiva, 50 ml rakije prepečenice, 150 ml slatke pavlake, 4 belanca, 250 g šećera, kesica vanilin šećera

Pročitajte i  Recept Mome Kapora za "bosanski lonac": Pravi starinski specijalitet za vašu porodicu

Priprema:

Orahe prelijte vrućim mlekom, dodajte med i vanilin šećer. Zatim dodajte 400 grama sitno sečenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu. Belanca i šećer dobro umutite u čvrsti sneg i premažite celu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime