Шумадијска торта: Традиционални слаткиш од меда и ракије који буди сва чула

0
1648
Фото: Јутјуб

Ова торта је традиционални слаткиш из Шумадије,који карактеришу намирнице које су управо са овог подручја, суве шљиве,мед,ракија препеченица… Воле је сви путници намерници, а пошто се једноставно припрема, ово је права прилика да обрадујете најмилије.

Потребно је:

Испеците 10 палачинки, 300 г млевених ораха, 100 мл багремовог меда, 100 мл млека, 500 г сувих шљива, 50 мл ракије препеченице, 150 мл слатке павлаке, 4 беланца, 250 г шећера, кесица ванилин шећера

Pročitajte i  Заборављена јела Србије: Бачка посластица која се топи у устима

Припрема:

Орахе прелијте врућим млеком, додајте мед и ванилин шећер. Затим додајте 400 грама ситно сечених шљива које сте претходно прелили ракијом. Kада се фил охлади, додајте улупану павлаку и филујте палачинке, те их слажите једну на другу као торту. Беланца и шећер добро умутите у чврсти снег и премажите целу торту и украсите преосталим сувим шљивама из препеченице. Торту затим ставите у рерну загрејану на 200 степени, пеците око четири минута да благо порумени и добије ватрену боју.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име