Kako je umro Sava Šumanović: Poljubio je majku i mirno krenuo na streljanje

0
6021

U noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, uz staro pravoslavno groblje u Sremskoj Mitrovici, zajedno sa još 150 građana Šida, ustaše su ubile čuvenog srpskog slikara Savu Šumanovića.

Sava Šumanović
Slika Pijani brod

Sava Šumanović rođen je 22. januara 1896. godine u Vinkovcima. Od četvrte godine je živeo u Šidu.

Još kao mladi dečak pokazuje interesovanje za umetnost, pa uporedo sa pohađanjem Realne gimnazije u Zemunu kreće i na privatne časove kod Isidora Junga, koji ga uvodi u impresionističko slikarstvo i pokazuje mu radove Sezana i Van Goga.

Savin otac je imao ambicije da njegov sin postane advokat, međutim, Sava 1918. godine završava Višu školu za umjetnost i obrt u Zagrebu, a samo dve godine kasnije odlazi u Pariz gde je učio kod kubiste Andrea Lota i družio se sa Rastkom Petrovićem, Modiljanijem, Maksom Žakobom i drugim umetnicima.

Pročitajte i  Na koji dan ste rođeni? Datum rođenja ima uticaja na vašu sudbinu, pročitajte i sami se u to uverite!

Sava Šumanović

Tokom svog drugog boravka u Parizu, naslikao je “Doručak na travi” (1927) koji je naišao na odlične kritike, a nešto kasnije iste godine za sedam dana i noći zavšrio je “Pijanu lađu”, monumentalno remek-delo inspirisano istoimenom Remboovm pesmom i Žerikoovom slikom “Splav Meduza”.

Pozitivne i negativne kritike Savinog stvaralaštava uslovile su da njegovo mentalno zdravlje veoma oslabi. Nakon povratka iz Pariza u Šid 1928. godine, Sava doživljava nervni slom.

U martu 1930. zauvek je napustio Pariz zbog nesporazuma sa žirijem i ponovnog pogoršanja zdravlja i vraća se u Beograd gde se sledeće dve godine lečio. Dve godine kasnije definitivno se vratio u Šid. Živeo je povučeno, ali je intenzivno slikao, mahom pejzaže i aktove. Radio je na ciklusima kupačica i beračica grožđa.

Pročitajte i  Jačaju imunitet i čuvaju zdravlje: Ovih 9 namirnica OBAVEZNO jedite tokom posta!

Sava Šumanović

U svom stvaralaštvu prošao je kroz različite faze, od kubizma, preko klasicizma i kolorizma da bi u poslednjoj deceniji razvio osoben stil koji odlikuju svetle boje i lirska atmosfera. Lično je svoj stil nazivao “kako znam i umem”. Poslednja samostalna izložba u Beogradu, 1939, imala je odlične kritike, posetu i otkup, što mu je donelo veliki uspeh i ugled jednog od najznačajnijih slikara srpskog slikarstva.

Njegov život završio se vrlo tragično…

Za vreme Drugog svetskog rata, Šid je ušao u sastav Nezavisne Države Hrvatske, ćirilica je bila zabranjeno pismo pa je Šumanović, iz protesta, umesto potpisa stavljao samo godinu nastanka.

Pročitajte i  NAJLEPŠE I NAJLUĐE LJUBAVNE REPLIKE IZ SRPSKIH FILMOVA: Izjave koje se pamte i citiraju i danas
Sava Šumanović
Slika: Kupačice

Tog 28. avgusta njega su, sa još 150 Srba iz Šida, uhapsile ustaše. Kad su došli po njega, “zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete”, kaže istoričar umetnosti Gordana Krstić-Faj. Svi su odvedeni u Sremsku Mitrovicu gde su mučeni i streljani dva dana kasnije.

U tom trenutku na njegovom štafelaju sušila se slika “Beračice”.

Najveći broj njegovih dela, preko 400, čuva se u Galeriji slika “Sava Šumanović” u Šidu, dok se u Galeriji Matice Srpske nalazi oko 50 radova.
Opanak/Blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime