„Onaj ko želi biti junak mora piti rakije!“: Njeno veličanstvo šljivovica!

0
1305

Šljivovica, kako to srpski zvuči!

Ovaj snažan alkoholni napitak, u našoj zemlji se intenzivno proizvodi od 19. veka. Gotovo da nema seoske kuće u našim krajevima koja ne pravi svoju šljivovicu. U Srbiji se, svakako, prave i mnoge druge rakije, međutim kažu, kada se spomene domaća rakija, na prvom mestu misli se baš na nju.

Pročitajte i: Jovan Dučić objasnio je razliku između Slabog i Jakog čoveka: Evo kako završava jedan, a kako drugi tip

Vodeća među rakijama, u domaćinskim kućama ima svakodnevnu primenu. Koristi se za različite zdravstvene tegobe, iznosi se pred goste i u njoj se uživa uz meze. Često se nosi i na poklon. Nezaobilazan je gost na svadbama i drugim proslavama, ali isto tako, njom nazdravljaju za „pokoj duše“. Što bi neki rekli: „šljivovica je pravo muško piće, piće za junake!“.

Šljivovica, "Piće za junake" Wikipedija Mihailo Jovanović
Šljivovica, “Piće za junake”

Pročitajte i: Neobična priča o monahu i vučici: U manastiru Kovilju postoji jedinstven zoološki vrt u slobodi, gde zveri pripitomljavaju čoveka i uče ga o ljubavi

Ova rakija je stekla takvu popularnost u Srbiji da se u njenu čast održavaju različite manifestacije. Degustacija rakije je nezaobilazna, a podrazumeva se i hrana i muzika. Poznato je i selo nadomak Zlatibora koje nosi njeno ime.

Ova rakija se, kažu poznavaoci, najslađe pije iz čokanja. U našem narodu visoko se kotiraju i čuturice ali, ako nemate ni njih ni čokanje, moći će da prođu i obične čašice za rakiju.

Pročitajte i: Priča o nastanku jedne od najlepših ruskih ljubavnih pesama: “Čekaj me, i ja ću sigurno doći”

Šljivovica se najčešće proizvodi od požegače, crvene ranke ili trnovače. Dobija se destilacijom fermentisane komine ili soka šljive sa minimum 25% vol. Jednokratnom destilacijom nastaje meka rakija, a prepečenica se dobija dvostrukom destilacijom sa 40-45% vol. Najčešće se čuva u buradima od hrasta, ali varijacije su brojne. U zavisnosti od materijala bureta, kao i od starosti, šljivovica menja boju. Ona varira od svetlo žućkaste do zlatno braon.

Šljivovica se najčešće proizvodi od požegače, crvene ranke ili trnovače
Šljivovica se najčešće proizvodi od požegače, crvene ranke ili trnovače

Pročitajte i: Rekli su o Srbima: Citati velikana koji su govorili o srpskoj hrabrosti, duhovnosti i želji za slobodom

Na ukus, naravno, presudno utiče metoda pravljenja, ali i zemljišta na kome je šljiva uzgajana. Najviše joj prijaju nadmorske visine od 500-900m. I prema starom, proverenom savetu: biće sve bolja, što duže stoji.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime