Јаја ЧИНЕ ЧУДА за ваш организам! Ево колико смете да их једете ДНЕВНО!

0
3339

Да ли знате колико калорија имају јаја? Овом приликом наводимо добре разлоге да се не одрекнете њихових драгоцених врлина и да их једете чак и ако сте на дијети. Често када треба да се ослободе неколико килограма вишка, људи се одричу јаја из страха да ће их она удебљати. Јаја заправо имају велику предност јер су врло хранљива. Заступљена у здравој и уравнотеженој исхрани, јаја су одлични савезници витке линије.

Треба поштовати само неколико правила – избегавајте њихово конзумирање у истом оброку са другим изворима протеина, попут меса, рибе, млечних производа или сирева. И обратите пажњу на количине и начине припреме.

Kувана или меко кувана јаја треба да имају предност у односу на пржена.

Са нутриционистичког становишта, јаја садрже протеине, минерале, витамине и “добре” савезнике витке линије. Обезбеђују посебно драгоцене омега 3 масне киселине, углавном присутне код кокошака слободног узгоја.

Такође, поседују драгоцена својства која помажу у борби против старења јер су богата драгоценим антиоксидансима. Јаја садрже нарочито драгоцене каротеноиде, попут лутеина и зеаксантина.

Али драгоцена својства јаја ту се не завршавају. Јаја су одлични савезници доброг расположења које је неопходно за избегавање негативаца када сте на дијети.

Обезбеђују есенцијалне масне киселине и Б витамине који подстичу производњу благотворних неуротрансмитера, укључујући серотонин, хормон који регулише расположење и ситост.

Такође, обезбеђују витамин Д и минерале попут фосфора и цинка који подржавају правилно функционисање нервног система.

Јаја имају велику моћ засићења

Јаја садрже протеине и есенцијалне масти које успоравају одговор на инсулин и апсорпцију шећера у крви, што даје осећај дуготрајне ситости.

Важно је не претеривати са количинама. Препоручена порција је еквивалентна највише 3-4 јаја недељно.

Јаја задужена за вретенасте мишиће

Јаја су добар извор протеина велике биолошке вредности.

Са свим есенцијалним аминокиселинама, неопходна су за изградњу и здравље мишића, а самим тим и вретенасте мишићне масе.

Помажу метаболизму

Јаја су савезници правилног функционисања метаболизма, механизма који храну претвара у енергију коју сагоревате.

Она су, у ствари, добар извор витамина Б комплекса. Нарочито обезбеђују витамине Б5, Б6, Б9 и Б12 који учествују у метаболизму угљених хидрата, масти и протеина.

Stil

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име