Једна порција диње од 150 грама садржи:
53 калорије, 0,3 г масти, 13 г угљених хидрата, 1,4 г влакана, 30% дневне количине витамина А, 78% дневне количине витамина Ц.
Ова сласна воћка обилује антиоксидансима колином, зеаксантином и бета каротеном, који пружају заштиту од низа болести – од обичне прехладе па све до рака. С обзиром на то да 90-95% њеног састава чини вода, идеално је воће за хидратацију током врућих летњих дана.
Семенке, које су такође јестиве, садрже протеине, влакна и омега-3 масне киселине у облику алфа-линоленске киселине.
Лековито деловање диње
1. Штити здравље очију
Диња садржи нутријенте важне за здравље очију – бета каротен (из којег се ослобађа витамин А), витамин Ц, лутеин и зеаксантин.
Диња је одличан избор за спречавање или успоравање развоја поремећаја вида изазваног недостатком витамина.
2. Смањује ризик од астме
Ризици развијања астме нижи су код људи који конзумирају веће количине одређених нутријената. Један од њих је и бета каротен, пронађен у жутом и наранџастом воћу попут диње, бундеве, шаргарепе и зеленог лиснатог поврћа попут спанаћа и кеља.
3. Регулише крвни притисак
Диња садржи влакна, калијум, витамин Ц и колин који подупиру здравље срца. Конзумација хране богате калијумом помаже у регулацији нивоа натријума што је важно код третмана високог притиска. Калијум помаже организму у ослобађању вишка натријума и тако смањује повишен крвни притисак.
4. Штити од рака
Диња је богат извор антиоксиданса који играју заштитну улогу у очувању здравих ћелија тела од оштећења и упала које могу довести до рака. Тако су многе студије дошле до закључка да диње могу бити корисне у превенцији рака црева, простате, дојке, ендометрија, плућа и рака гуштераче.
5. Регулише пробаву
Диња спада у лако пробављиву храну и препоручује се да се једе на празан желудац и пре неког другог оброка. Добар је избор и за оне са осетљивим желуцем јер садржи ензиме и не троши енергију организма на пробављање хране.
6. Делује противупално
Колин је важан нутријент у дињи који помаже бољем сну, учењу и меморији. Такође је битан и за одржавање еластичности станичних мембрана, трансмисију живчаних импулса, искоришћавање масти и смањивање хроничних упала. Редовно конзумирање диње помаже у смањењу оксидативног стреса и тако смањује упалне процесе који могу довести до развоја артритиса.
7. Štiti kožu i kosu
Redovno konzumiranje dinje odlično je za lepotu kože i kose. To je zbog uticaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu i kosu i esencijalan je za njihov rast.
7. Штити кожу и косу
Редовно конзумирање диње одлично је за лепоту коже и косе. То је због утицаја витамина А који је нужан за производњу себума који влажи кожу и косу и есенцијалан је за њихов раст.
Лековитост и конзумација семенки и чаја диње
Семенке диње посебно се препоручују код болести бубрега, поготово код бубрежног каменца.
Чај од цвета диње користи се за искашљавање.