ЈЕДНА КАШИКА ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДНЕВНУ ДОЗУ ГВОЖЂА ПОТРЕБНУ ОРГАНИЗМУ: Направите сами брашно од коприве, кошта НУЛА динара, а прездраво је!

0
1616
Фото: Јутјуб/принтскрин

Брашно од коприве се прави од осушених и самлевених листова коприве. Изутетно је богато говжђем и само једна кашика је довољна да се обезбеди доза потребна организму. Ово брашно је вишенаменско и можете га користити када правите тесто, чорбе, каше… Осим што је коприва богата гвожђем такође је препуна витаминима и минералима. Једнако лековит је и чај од корпиве или чорба. Фино брашно од коприве може да се користи за прављење домац́е козметике, а од крупнијег млевеног брашна може да се направи храна или чај од коприве.

Обзиром да расте у башти, поред пута она не кошта ништа. Тако да је прављење овог брашна џабе. Оно што је битно је да пронађете здраву, незагађену коприву. Kасно пролеће или рано лето је идеално за скупљање. Ако не можете да нађете здраву, онда је боље да је купите. Млади листови садрже највише хранљивих материја. Пажљиво оперите свеже листове и баците оштећене. Пожељно је да користите рукавите јер коприва може да изиритира кожу. Опрану ставите између две крпе како би што боље упила воду. Можете је сушити приордно, али тако ризикујете да се оштете, боље је да то урадите у рерни. Загрејте је на 120°Ц и ставите листове у танком слоју неких 2-3 сата. Врата рерне треба да буду благо отворена (1-2 цм) како би влажан ваздух могао да изађе. Ако је могуц́е, укључите вентилатор, јер ц́е значајно убрзати циркулацију ваздуха и скратити време сушења.

Pročitajte i  Ишлери на старински начин: Ред кекса, ред фила... Омиљени рецепт за колаче из детињатва

Kада листови постану ломљиви и распадну се на додир, извадите их из рерне и згњечите руком. Баците стабљике и све остале делове који су још влажни. Вратите згњечене листове у рерну и наставите да сушите још сат времена да бисте били сигурни да су потпуно суви. Затим их самељите. Просејте брашно кроз сито. Неке крупније честице ц́е остати у ситу, па можете да их самељете у авану и затим да их поново просејете.

Pročitajte i  Рецепт за најздравију зимницу на свету: Цвекла из тегле богата витаминима поправља крвну слику и штити имунитет

Од 300 г свеже коприве (листова и стабљика) или 150 г свежих листова добиц́е се око 20-25 г финог брашна и око 10-15 г додатног крупно млевеног брашна које остаје после просејавања. Чувајте у херметички затвореној тегли на тамном, сувом и хладном месту.

Извор: Ствар укуса

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име