Састојци:
1,5 кг јунетине од плећке
уље
4 кашике путера
2 средње главице црвеног лука
4 шаргарепе
веза целера
300 гр печурака
1 пашканат
главица белог лука
150 гр парадајз пиреа
2 листа лорбера
3 гранчице рузмарина
300 мл црног вина
1 литар јунеће бистре супе
Припрема:
Ољуштите шаргарепу и пашканат и исеците на комаде дужине око 5 цм.
Главици белог лука одсеците само врх тако да сви ченови остану повезани. Печурке оперите, црни лук ољуштите и исеците на четвртине.
Угрејте рерну на 170 степени.
Посолите и побиберите месо.
У великом лонцу угрејте уље и испржите место са свих страна, тако да добије корицу (3 до 4 минута са сваке стране).
Извадите месо на тањир.
У масноћу додајте путер и припремљено поврће и бели лук па мешајте на тишој ватри 8 до 10 минута.
Додајте парадајз пире и динстајте око пет минута.
Додајте лорбер, рузмарин и вино, па кувајте на тихој ватри 5 до 7 минута.
Вратите месо у лонац. Додајте јунећу супу, поклопите лонац и ставите га у рерну.
Kрчкајте месо 2 сата и 20 минута. Kад извадите лонац, оставите га на собној температури десетак минута, па извадите месо на тањир за послуживање.
Лорбер и рузмарин баците, ченове белог лука пажљиво истисните, а љуске баците. Сос послужите у чинијицама, месо гарнирајте поврћем и додајте печени или барени кромпир или пиринач по жељи.
(Лепа и срећна)