Чили, кајенски бибер и феферони су љуте папричице из породице Цапсицум. Популарне су захваљујући свом љутом укусу који је неизоставан део многих јела и сосева.

Свој љути укус папричице дугују посебном састојку који се зове капсаицин. Што више капсаицина садржи, тим је паприка љућа. У већим количинама капсаицин пече усне, језик и грло и тера на плач. Велики љубитељи папрених и љутих јела су Индијци, Вијетнамци, Мексиканци и Мађари.

Већина људи ипак воли умерено љути укус који побољшава храну и стимулише пробаву. И није само то – чили пружа бројне добробити за здравље.

Зашто су љуте папричице здраве?

Капсаицин папричицама даје не само љутину, него и посебна лековита својства због којих их можемо сврстати међу најздравије намирнице света.

Pročitajte i  Савети доктора Несторовића: Крећите се што више, здраво је и не кошта ништа!

Делују антиупално: Захваљујући капсаицину, чили има антиупална својства. Капсаицин снажно блокира супстанцију П, која је повезана са упалним процесима у организму. Редован унос чилија може служити као одлична превенција артритиса.

паприка 1

Спречавају бол: Најновија истраживања потврђују да чили делотворно смањује бол изазван артритисом, псоријазом и дијабетичком неуропатијом.

Подстиче здравље кардиоваскуларног система: Показало се да љуте папричице смањују ниво холестерола и триглицерида те спречавају стварање крвних угрушака. Културе које широко примјењују чили имају много мањи постотак срчаних болести, можданог удара и тромбозе.

паприка 2

Побољшавају пробаву: Према ајуверди, љути укус стимулише апетит и побољшава пробаву. Храна која се добро пробавља даје телу неопходне нутријенте и енергију, док храна која се не пробавља добро, ствара токсине. Због тога, према ајуверди, добра пробава је кључна за наше здравље.

Pročitajte i  Подигнут споменик деспоту Стефану Лазаревићу у Београду: У рукама држи мач и књигу, симболе његове изузетне личности

“Хране” наш имунитет: Јаркоцрвена боја чили папричица сведочи о високом садржају бета-каротена, или про-витамина А. Само неколико кашичица чилија дневно даје телу екстра дозе витамина Ц и А које су битне у превенцији инфекција.

паприка 4

Спречавају рак простате: Истраживања рака простате су показала да капсаицин делује као прави “убица” станица рака. Након четири недеље терапије капсаицином, код већине животиња заустављен је раст станица рака простате, а величина тумора је значајно смањена. За превенцију рака простате препоручује се узимање 400 мг капсаицина три пута недељно.

Подстиче мршављење: Љути укус који имају чили папричице, повећава термогенезу – стварање топлоте у организму. Процес термогенезе захтева потрошњу додатних калорија, што резултира губитком масних наслага.

Pročitajte i  Сведочење британског војника како је српска ратница ошамарила италијанског официра у Солуну: Одјекнуо је шамар и италијански официр се нашао на поду с расеченом усном

паприка 3

Спречавају чир на желудцу: Дуго се времена погрешно сматрало да унос љуте хране узрокује чиреве на желуцу. Данас је потврђено да љуте папричице не само да не узрокују чиреве, него их спречавају зато што убијају штетне бактерије и стимулишу стварање заштитних желудчаних сокова.

Помажу код дијабетеса типа 2: Редован унос чилија може спречити дијабетес типа 2. Студија објављена у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, говори о томе да редован унос чилија смањује потребу организма за лучењем инзулина којим се смањује ниво шећера у крви након оброка.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име