Његов успех поновљен је тек 100 година касније! Ово је био ПРВИ СРБИН на Олимпијади – Није му било равног!

0
496
Foto: Vikipedija

Прве модерне Олимпијске игре. Грчка крајем 19. века. Позиву да се такмиче за највећа спортска обележја одазвало се само 14. држава. Србија није била међу њима, али то не значи да у Атини те 1896. године није било Срба. Бар на посредан начин.

Свечаном отварању првих Игара модерног света присуствовао је краљ Александар Обреновић као једини страни званичник који је нашао времена да оде у Грчку. Међу учесницима, под заставом Угарске, такмичио се и Момчило Тапавица, Србин из села Надаљ у Војводини.

Архитекта са срцем олимпијца

Од спорта се у то време није живело. Он се тада само волео. Момчило Тапавица био је архитекта који је у слободно време трчао, дизао тегове и играо тенис. Важио је једног од најјачих људи у Војводини, снажног и веома развијеног.

Pročitajte i  Молитва Светом Јовану Крститељу: Помолимо се овом великом светитељу за здравље, мир и све ближње

Kада је од Угарске дошао позив да се такмичи под њеном заставом на обновљеним Олимпијским играма, Момчило се одазвао и то решивши да се опроба у чак четири дисциплине – атлетици, рвању, дизању тегова и тенису.

Од укупно шест медаља колико је Угарска освојила на Олимпијади у Атини, Момчило Тапавица однео је једну, али су му остале измакле “за длаку”. Био је четврти у рвању и шести у дизању тегова. Због повреде је морао да одустане од такмичења у атлетици.

Pročitajte i  Мали Божић и његови обичаји: Ево шта се ОБАВЕЗНО ради на овај дан, а које радње су СТРОГО забрањене

Kруна Момчиловог такмичења била је бронзана медаља у тенису. Након њега, овај успех је за Србију поновио тек Новак Ђоковић више од века касније, на Олимпијади у Пекингу 2008. године.

Прави ренесансни човек

После Олимпијаде Момчило Тапавица се вратио свом занимању. Спортом се и даље бавио, али само рекреативно.

Постао је познати и признати архитекта. Пројектовао здање Државне банке Црне Горе на Цетињу, велелепни хотел “Бока” у Херцег Новом, као и зграду Матице српске у Новом Саду чијој се лепоти и данас диве.

Pročitajte i  "Дара из Јасеновца" Погледајте трејлер за потресну причу о "логору смрти" и српски кандидат за Оскара (ВИДЕО)

У 76. години оболео је од хроничне жутице, која се искомпликовала. Умро је у Пули 10. јануара 1949. где је после Другог светског рата радио као главни урбаниста. У Херцег Новом му је 1999. године постављена спомен биста “првом олимпијском путнику из Југославије”, а споменик од фебруара 2020. има и у Новом Саду.

Иако је олимпијску медаљу освојио за репрезентацију Угарске (данашње Мађарске) Међународна тениска федерација Момчила Тапавицу води као југословенског тенисера.

Што се репрезентације Србије тиче, наши спортисти су се на Олимпијади први пут опробали тек 16 година касније, 1912. године.

Извор: Историјски забавник

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име