Njene hitove i danas naručujemo po kafanama: Tužan život pevačice koja je otpevala “Na Uskrs sam se rodila”

0
1009
Foto_ Jutjub/printskrin/RTS

U narodu je malo poznato da čuvenu pesmu “Na Uskrs sam se rodila” peva Vasilija Radojčić, koja je živela životom potpuno drugačijim nego današnji pevačice.

Pevačica Vasilija Radojčić otpevala je čuvenu pesmu “Na Uskrs sam se rodila”, a njen život nije bio nimalo lak.

Ona je preminula pre deset godina, a njene pesme i dan danas žive. Među njima su brojni hitovi koje često naručujemo u kafanama.

“Dimitrijo, sine Mitre”, “Veseli se kućni domaćine”, “Moj Milane kad u vojsku pođeš”, “Na Uskrs sam se rodila”, “Mito, bekrijo”, “Ajde Jano, kolo da igramo”, “Jel’ ti žao što se rastajemo”, “Zapevala sojka ptica” i mnoge druge, samo su neke od pesama koje je Vasilija opevala.

Pročitajte i  Nastanak Crnog jezera: Legenda o poseti Svetog Save durmitorskom kraju

O njenom privatnom životu malo se zna, a u jednom intervjuu otkrila je da je ostala bez muža.

“Suprug Milan mi je umro pre šest godina, a čini mi se da je to bilo juče, još tugujem za njim… Povredile su me i kolege muzičari, estradnu penziju nisam dobila iako sam nekoliko puta podnosila zahtev. Kada je penzija izglasana, trebalo je da je prvi dobijemo Cune Gojković i ja. On je penziju dobio, mene su zaboravili, iako važim za pevačicu koja ima najviše snimljenih pesama u fonoteci Radio Beograda. Nedavno sam za PGP RTS snimila 60 antologijskih pesama, obećali su da će mi objaviti trostruki album, a onda su desetak mojih pesama strpali u nekakav zajednički muzički projekat za koji još ne znam šta predstavlja. Kako da pevam kada mi se plače”, rekla je Vasilija u jednom intervjuu davne 1980. godine i prisetila se trenutka kada je prvi put srela ljubav svog života, bubnjara Milana Đorđevića.

Pročitajte i  MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O SVOM SPASENJU IZ PAKLA DROGE: Ovako svedoči ostroški podvižnik o izlečenju kroz veru i stradanju bliskih prijatelja

“Sećam se da sam Milana prvi put ugledala kako izlazi iz kafane “Mornar” u centru Beograda. Bila sam s druge strane ulice, oči su mi se bukvalno zalepile za tog muškarca, a nisam znala ni ko je ni šta radi. Umalo se nisam srušila kada sam krenula sa orkestrom Dušana Radetića na turneju po Bugarskoj i tako saznala da je Milan član Duškovog benda. Milan i ja smo se spanđali na toj turneji i više se nismo razvajali. On je kasnije postao muzički urednik produkcije gramofonskih ploča Radio Beograda, a ja pevačica. Rodila sam mu ćerku Mirjanu koja je sada devojka”, pričala je Vasilija.

Pročitajte i  Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju dvanaeste godišnjice od osnivanja Zavičajnog udruženja "Dalmacija" iz Subotice

Vasilija Radojčić je rođena u Kragujevcu, gde je završila gimnaziju. Posle toga upisala je studije francuskog jezika na Filološkom fakultetu. Od 1958. bila je solista Radio Beograda, a od 1961. počinje da snima za PGP-RTS. Pevačku karijeru je počela šezdesetih godina 20. veka. Mnoge njene pesme postale su hitovi koje slušaju različite generacije. Kvalitetne interpretacije i glas obojen emocijama privukli su veliki broj poštovalaca. Kremirana je na Novom Groblju u Beogradu 2011. godine.

Izvor: Stil.Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime