Почела је сезона кајсија.
Ово, многима омиљено сезонско воће, може многим домаћицама послужити као права инспирација за прављење преукусних колача.
Многе домаћице од вишка кајсије воле да направе и џем.
Ми смо издвојили један рецепт који не садржи никакве вештачке додатке, ни конзерванс.
Ево шта вам је потребно:
5 кг кајсија, здравих, опраних и очишћених од коштица (љуска се не скида)
2кг шећера (највише)
Припрема:
Кајсије исеците на пола и поређајте их у шерпу.
Затим шерпу ставите на ринглу, поклопите је и кувајте кајсије до 15 минута на високој температури. С времена на време подигните поклопац и промешајте их да вам не би загореле.
Никакву течност не треба додавати, јер ће кајсије саме одмах пустити сок и у њему се крчкати.
Након 15 минута, ватру смањите, па кајсије кувајте наредних сат времена.
За све то време, морате водити рачуна о њима да не загоре.
После сат времена додајте шећер, па све заједно кувајте још 20 минута.
Скините их са ватре, након тих 20 минута, а затим сипајте у малко загрејане тегле.
Тегле затворите и оставите да се џем прохлади. Држите их на тамном и сувом месту.