Počela je sezona kajsija.
Ovo, mnogima omiljeno sezonsko voće, može mnogim domaćicama poslužiti kao prava inspiracija za pravljenje preukusnih kolača.

Mnoge domaćice od viška kajsije vole da naprave i džem.
Mi smo izdvojili jedan recept koji ne sadrži nikakve veštačke dodatke, ni konzervans.

džem od kajsija

Evo šta vam je potrebno:
5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
2kg šećera (najviše)
Priprema:

Pročitajte i  Samo JEDNA STVAR u životu je bitna! Mudrosti Dostojevskog koje treba čitati SVAKOG DANA!

Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu.

Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.

Pročitajte i  Pečene kremenadle iz rerne: Sočan i ukusan ručak za celu porodicu

Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena.
Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore.

Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta.

Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u malko zagrejane tegle.

Pročitajte i  Deo Srbije koji je najlepši kada se poseti u jesen: Predeo naslikan najlepšim bojama

Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime