Za ovaj predivan džem od šljiva sa čokoladom i rumom, potrebno vam je:
- 3 kg plavih šljiva
- 200 g čokolade za kuvanje
- 50 ml ruma
- 500 g šećera
Ppriprema:
Šljive očistite od koštica i iseckajte ih na sitnije delove. Stavite šećer preko njih i ostavite ih da odstoje par sati (5-6 sati). Zatim ih stavite na šporet i kuvajte na srednjoj temperaturi. U početku povremeno promešajte a kad počne jako da kuva mešajte sve vreme i pazite da ne zagori. Kada je džem skoro gotov, a to ćete proveriti tako što povučete varjačom i ostaje trag, ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte sve vreme da se čokolada skroz ne istopi i sjedini sa džemom. Dodajte rum i kuvajte još 5-10 minuta sve vreme mešajući. Kada je džem skroz gotov sklonite šerpu sa šporeta i tako vruć odmah sipajte u prethodno zagrejane tegle. Zatvorite metalnim poklopcem i okrenite tegle naopako da stoje na poklopcu. Ostaviti tako desetak minuta i napravili ste džem od šljiva sa čokoladom i rumom.
izvor: Fejsbuk grupa Lepi Brka Gastronomad