За овај предиван џем од шљива са чоколадом и румом, потребно вам је:
- 3 кг плавих шљива
- 200 г чоколаде за кување
- 50 мл рума
- 500 г шећера
Пприпрема:
Шљиве очистите од коштица и исецкајте их на ситније делове. Ставите шећер преко њих и оставите их да одстоје пар сати (5-6 сати). Затим их ставите на шпорет и кувајте на средњој температури. У почетку повремено промешајте а кад почне јако да кува мешајте све време и пазите да не загори. Када је џем скоро готов, а то ћете проверити тако што повучете варјачом и остаје траг, убаците изломљену чоколаду. Мешајте све време да се чоколада скроз не истопи и сједини са џемом. Додајте рум и кувајте још 5-10 минута све време мешајући. Када је џем скроз готов склоните шерпу са шпорета и тако врућ одмах сипајте у претходно загрејане тегле. Затворите металним поклопцем и окрените тегле наопако да стоје на поклопцу. Оставити тако десетак минута и направили сте џем од шљива са чоколадом и румом.
извор: Фејсбук група Лепи Брка Гастрономад