10 савета руског психолога како да остварите потпуну срећу

0
1660

Најпознатији психолог из Русије Михаил Лабковски открио је како бити срећан. Он је набројао десет савета који ће помоћи сваком човеку да буде истински испуњен.

Саветује да се фокусирате на оно исконско у вама.

1. Не бојте се среће

Већина људи су одрастали у породицама, које практикују неуживање у животу и где чланови немају навику да говоре да им је добро и да су срећни.

Неспособност родитеља да се радују и смеју се преноси и на децу, која почињу да мисле да тако функционише овај свет. Друга грешка је мислити да за све добро морате да платите касније. Ми се бојимо да осећамо задовољство у животу и повезујемо то с нечим поквареним.

2. Престаните да се жалите

Шта желите, кад се жалите некоме о својим проблемима? Ви желите да се жалите, а не да решите проблеме. То је неки култ јадиковања – наш изум. Лакше је патити него живети срећно. Здрава особа ће или примити ситуацију каква је, или ће исту променити. Неуротична особа неће ни једно ни друго. То се од односи и на физичку болест – док се психички здрава особа лечи од болести, неуротична особа ће хтети да буде болесна, јер ће на такав начин имати разлог да јадикује. То је скоро па хоби – измислити себи проблем и патити од њега.

Pročitajte i  Еротске песме из народа - Оставиће вас без текста Вукова поезија из Црвеног бана

3. Разликујте реалне проблеме од измишљених

Разлика између здраве и неуротичне особе је у томе да прва особа брине о стварним проблемима, док друга пати од непостојећих.

4. Не покушавајте да помажете свима око себе

Жеља да помогнете свима около је узрокована страхом, да вас не могу волети због оног што јесте, па кроз помоћ другима покушавате да подигнете своје самопоуздање. Зато, ако вас нису замолили да помогнете, не дирајте те особе, него се посветите онима којима је заправо потребна ваша помоћ.

5. Не одговарајте ако вас нису питали

Кад ви речима или делима одговарате на непостављена питања, показујете своју узнемиреност. Једном сам пролазио са својом девојком поред продавнице, она је видела неку хаљину и рекла ми је: „Каква лепа хаљина!“ Кад нисам ништа одговорио, рекла ми је: „Знала сам да ниси мушкарац!“ Ја бих њој купио ту хаљину да ме питала, али ако ви у таквој ситуацији одмах бежите да платите на каси, онда сте несигурна особа.

Pročitajte i  Један наш познати музичар је потомак Гаврила Принципа: Ево ко је у питању!

6. Разликујте љубав од зависности

Лјуди никад неће напустити оно што воле. На пример – пушење. Ја сам пушио 37 година, а последњих 10 година сам пушио 3 кутије дневно. Једанпут сам престао да пушим, кад ми је доктор рекао да сам готов. И то је трајало 1 сат и 40 минута. Престао сам да пушим тек кад сам себи рекао да не волим цигарете, а не да сам зависан од њих. Неуротични људи не могу да разликују љубав и зависност.

7. Рутина није увек лоша

Ја се бавим рутином (читам и предајем) већ последњих 37 година и осећам се предивно. Неуротичне особе не могу да живе на миру, боје се да нешто неће стићи да ураде, завршавају по пет факултета, увек су узнемирени, осећају нелагоду ако не раде ништа.

8. Мењајте себе, а не друге

И то се односи најпре на одгајање деце. Не можете да их присилите да раде нешто, ако то не радите ви сами. Деца усвајају не оно што њима говорите, већ оно што радите сами и како се односите према другима. У овом случају јако је користан савет стјуардесе: прво ставите ваздушну маску себи, и тек онда детету.

Pročitajte i  Бисер Ртња: Доживите несвакидашњу лепоту и недирнуту природу Врмџанског језера

9. Лакше се односите према туђој критици

Сетите се ситуације: ви седите у бусу, улази стара бака. Цео аутобус вас љуто гледа и ви се, што је брже могуће, дижете с места. Зашто то радите, кад бака није ни тражила да то учините? Разлог се крије у ниском самопоуздању и страху од осуђивања. Експериментишите – пробајте да останете на месту, ако не желите да се дигнете, без обзира шта говоре људи около, не реагујте уопште никако. Временом ћете видети да се туђа оцена може игнорисати.

10. Радите само оно што желите

Класичан пример тога је ситуација кад се играте са својом децом зато што “тако треба” јер сте добра особа, а то значи – морате да се играте са својом децом. Престаните то да радите. Играјте се с њима тек кад желите да се играте, јер и они ће осетити да ви то радите из осећаја дужности, а не заинтересованости. А осећај дужности није љубав. Бавите се децом кад желите и колико желите јер свакако имате пуно других обавеза.

Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име