10 blagodeti goveđeg loja: Podstiče gubitak težine, sprečava rak, obnavlja energiju

0
832

1. Sadrži zdrave mast

Prva zdravstvena korist goveđeg loja je sadržaj zdravih masti. On je bogat zasićenim mastima, ali su one u ovom slučaju zdrave za srce. Visok sadržaj zasićenih masti u goveđem loju je ono što ga čini idealnim za proces kuvanja. Ove masti su otporne na visoke temperature i ne formiraju slobodne radikale dok su izložene toploti. Dakle, za sve one koji kuvaju na mast, goveđi loj bi mogao da bude pravi izbor.

2. Podstiče gubitak težine

Za ne verovati je, ali goveđi loj može pomoći u regulaciji telesne težine. To je moguće zbog prisustva konjugovane linolne kiseline (CLA) koja može da sagori masti.

Zaista, dodavanjem goveđeg loja u kuvanje potpomaže se u izgradnji idealne telesne težine. Pošto je reč o zasićenim mastima, konzumiranjem goveđeg loja se mogu zadovoljiti dnevne potrebe pa se ovaj loj može koristiti kao alternativa kokosovom ulju ili puteru.

3. Sadrži vitamine

Pročitajte i  Poslednji zapis iz dnevnika Lenke Dunđerski krije veliku tajnu: Ljubav prema 29 godina starijem pesniku odvela ju je PRAVO U SMRT

Prisustvo masti u goveđem loju dovodi do apsorpcije rastvorljivih vitamina A, D, E i K. Zbog toga je on odličan u pomaganju efikasne absorbcije hranjivih sastojaka. Njime se mogu pribaviti zdravstvene prednosti vitamina A, kao što su sprečavanje makularne degeneracije oka ili vitamina K koji pomaže jačanju kostiju.

4. Jača energiju

Ako je nekome potrebno više energije za obavljanje mnogih aktivnosti, preporuka je da se osim redovnog vežbanja i konzumiranja proteinske hrane uvrsti i goveđi loj u ishranu. Prisustvo zasićenih masti u ovom loju obezbediće odlične zalihe energije potrebne ljudskom telu, pa je njegovo prisustvo u kuvanju namirnica neophodno.

5. Sprečava nastanak slobodnih radikala

Sledeća zdravstvena korist goveđeg loja je u sprečavanju slobodnih radikala. Ovo se dešava zbog prisustva vitamina E koji ima ulogu u smanjenju oštećenja slobodnih radikala, upale i usporava proces starenja. Kao rezultat, goveđi loj će stvoriti zaštitu od raka i srčanih bolesti, ali i podsticati jačanje imuniteta čime će se efikasno sprečavati bolesti.

Pročitajte i  Neverovatno uzbudljiva igra sudbine dveju porodica: Pesma "Belo Lenče" krije istinu o najlepšoj ljubavnoj priči iz Vranja

6. Sprečava rak

Iznenađujuće je da goveđi loj može da spreči rak. Ovo njegovo svojstvo potvrđeno je prisustvom CLA, koja može da pomogne u borbi protiv raka dojke, creva i kostiju. Na osnovu istraživanja koje je sprovelo Odeljenje za ćelijsku biologiju i humanu anatomiju Univerziteta Dejvis iz Kalifornije pokazalo se da je goveđi loj sprečio razvoj metastaze tumora dojke.

7. Sprečava grčeve

Većina žena pati od grčeva tokom PMS-a. Goveđi loj je materija koju treba uzeti u obzir, jer prisustvo vitamina E u njemu može pomoći u smanjivanju gladi, anksioznosti i grčeva. Takođe, goveđi loj uspešan je u smanjenju trajanja menstrualnih bolova i gubitka krvi tokom onih dana.

8. Podstiče zdravlje kože

Iznenađujuće je i to što goveđi loj može da učini kožu zdravijom. To je zbog prisustva zasićenih masti, jer su zasićene masne kiseline u stanju da izgrade blokove zdravih kožnih ćelija, što ih čini važnim nutrijentom za reparaciju i regeneraciju kože. Da bi se dobili ovakva korist, sve što treba da se uradi je konzumiranje masnog goveđeg mesa ili nanošenje goveđeg loja na kožu.

Pročitajte i  Priča o Kosovskoj trepezi  -  ''Kneževoj večeri'' u Babinom Mostu kod Gazimestana na Kosovu

9. Promoviše zdravu kosu

Osim što se goveđi loj može koristiti u svrhu boljeg zdravlja i kvaliteta kože, sposoban je i da kosu učini zdravijom, opet zahvaljujući prisustvu vitamina E koji deluje kao antioksidant. Kao rezultat toga, on sprečava oštećenje kose i stimuliše bolju cirkulaciju vlasišta.

10. Vlaži telo

Kao što je već rečeno, goveđi loj može da učini kožu zdravijom, a osim popravljanja zdravlja našeg najvećeg organa, on može da deluje i kao podmazivač tela. Goveđi loj odlično asistira u vlaženju kože, koja posle nanošenja ima veoma glatku i sjajnu teksturu. Zbog mirisa koji loj ima, moguće ga je kombinovati sa nekim od esencijalnih ulja kao što su pepermint ili lavanda.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime