10 ČINJENICA O NIKOLI TESLI KOJE NISTE ZNALI: Krasila ga je izrazita duhovitost ali i opsednutost brojem 3

0
1039

1. Rođen je tokom oluje

Nikola Tesla je rođen otprilike u ponoć, između 9. i 10. jula 1856. godine, tokom oluje. Prema priči, tokom Teslinog rođenja, babica koja je pomagala njegovoj majci je rekla da je munja loš znak i da će “ovo dete će biti dete tame”, na to je njegova majka odgovorila: “Ne. On će biti dete svetlosti. “ 

tesla1


2. Bio je veoma zabavna osoba

Malo je poznata činjenica da je Tesla imao izvanredan smisao za humor.

tesla2

3. On i Edison su bili rivali , ali ne i zakleti neprijatelji 

Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona  na projektu projektovanje jednosmerne struje generatora, ali je napustio da bi nastavio svoj projekat naizmenične struje indukcionog motora. Smatra se da su oni bili Stiv Džobs i Bil Gejts svog vremena.

Pročitajte i  "Iskopaše ti oči lepa sliko"... Istina o fresci kraljice Simonide u Gračanici koju je opevao Milan Rakić

tesla3

4. Tesla je bio ekolog i veoma zabrinut za životnu sredinu 

Bio je zabrinut zbog činjenice da ljudi prebrzo troše resurse na Zemlji, pa je hteo da se uveri da su ovi resursi obnovljivi. Tako je proučavao načine za prikupljanje prirodne energije iz zemlje i vazduha. On je stvorio veštačke munje u laboratoriji i detektovao razlike u električnom potencijalu na Zemlji i na visokim objektima.

tesla4

5. Tesla je bio humanista i umro je kao siromah 

Pored toga što je bio ekolog, poznati pronalazač je takođe bio i humanista. Sve je uradio zbog dobrobiti čovečanstva i želje da da ljudima priliku da imaju bolji kvalitet života. Nikada nije brinuo o novčanoj dobiti i nikada nije imao dovoljno novca za svoje istraživanje. Iako je imao poznate prijatelje, on nikada nije bio bogat čovek za razliku od Edisona.

Pročitajte i  Domaći zadatak jedne učiteljice za letnji raspust izazvao pravo ludilo na internetu: Mreže se USIJALE, evo šta je zadala deci

tesla5

6. Tesla je patio od nesanice 

On je tvrdio da mu je potrebno samo dva sata sna noću, iako je povremeno dremao popodne.

tesla6

7. Patio je od opsesivno -kompulzivnog poremećaja 

Bio je opsednut brojem 3 i imao je naviku da polira svaki deo trpezarijskog stola pre ručavanje, koristeći 18 salveta.

tesla7

 8. Biseri su ga izluđivali 

Tesla nije mogao da podnese da vidi bisere, u meri u kojoj je odbijao da razgovara sa ženama koje ih nose. Kada bi njegova sekretarica došla na posao sa bisernim nakitom vratio bi je kući.

tesla8

 9. Imao je fotografsko pamćenje i patološki strah od mikroba 

Pročitajte i  Osvežavajući sok od žalfije: Pravi letnji hit! Pravi se lako, a zdraviji je čak i od zove

Tesla je, kao što je poznato imao fotografskoo pamćenje. Bio je poznat po tome da je pamtio cele knjige i slike. Imao je vizije svojih pronalazaka. On je takođe imao snažnu maštu i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije, koje je navodno koristio za kontrolu zastrašujućih noćnih mora od kojih je patio  kao dete. Takođe, on je poznat po tome što je imao prekomerne higijenske navike.

tesla9


10. Tesla je izgradio kulu sa namerom da prikupi elektricitet iz vazduha

On je izgradio 185 metara visok toranj na Long Ajlendu. Šteta po čovečanstvo, projekat nije uspeo. 1917. toranj je srušen. Okrivljavali su vladu za neuspeh, koja je navodno okrivila Nemce da kulu koriste kao špijunski toranj.

 

tesla10

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime