10 невероватних историјских чињеница о Србији: Овоме нас нису учили у школи

0
2916

Постоје историјске чињенице којима нас сигурно нису учили током школовања. Ми вам преносимо највеличанственијих 10!

1. Карло Велики је у 9. веку издао јасну наредбу: Ако Чеси нападну његово Франачко царство да се дигне трећина војске. Али ако нападну Срби, да се дигне цела војска.

10 neverovatnih činjenica iz istorije

2. Први сателитски пренос видео сигнала између Европе и Америке реализован је 1962. године. Међу првим сликама који су представљали поздрав Европљана Америци био је наш Бели Анђео из Милешеве.

3. У Скадарлији је тридесетих година прошлог века професор Велике школе Ђорђе П. Јовановић пронашао лобању “Београдског неандерталца”. Први “Београђанин” је дакле живео пре далеких 40 – 70.000 година.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

10 neverovatnih činjenica iz istorije

4. Римски бунар на Калемегдану заправо није римски него аустријски и зидан је од 1717. до 1731. године, а дубок је 51 метар. Као и цела тврђава био је право технолошко чудо за то време.

10 neverovatnih činjenica iz istorije

5. Мошти Светог Саве нису спаљене на Врачару него на Ташмајдану, отприлике тамо где се данас налази ресторан „Последња шанса“ а који је у то доба називан Чупина умка.

Pročitajte i  Славимо Светог Стефана: Данас ЈЕДНУ СТВАР обавезно морате изнети из куће

6. Вук Караџић је 1861. године именован почасним грађанином Загреба, а Повеља је из поштовања према српском великану написана на нашој ћирилици!

10 neverovatnih činjenica iz istorije

7. Београдску мумију је 1888. године Хаџи Павле Риђички поклонио Народном музеју у Београду. Мумификоване остатке египатског свештеника Несмина, старе 2.300 година је Риђички купио на свом путовању у Египту. Није украдена или отета!

10 neverovatnih činjenica iz istorije

8. У Првом светском рату, Србија је била окупирана, влада измештена а краљ у избеглиштву, али вредност српског динара је све време остала стабилна а курс непромењен – 88 франака за 100 динара.

Pročitajte i  "Ко то тамо пева" је имао ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ сценарио од оног који сви знамо: Ево како је требало да изгледа култни филм

9. Српски монах Лазар Светогорац је направио први јавни сат чак 200 година пре него што су Швајцараци основали први часовничарски еснаф.

10 neverovatnih činjenica iz istorije

10. Србија је прва земља која је у Европи после Француске укинула феудализам. Сретенски устав из 1835. године је био толико либералан да је Аустрија тражила његово хитно укидање а руски амбасадор га је погрдно назвао “француским семеном на Балкану”.

Dominomagazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име