1. Качамак

Потребно је:

300 гр белог или жутог кукурузног брашна,1/2 литре воде, со.

кацамак палента

Припрема:

Воду посолите и пустите да проври. Кад вода проври, сипајте брашно у танком млазу и непрекидно мешајте. Добро скуван качамак не сме да има грудвице, а кува се најмање десетак минута на јакој ватри уз непрекидно мешање дрвеном варјачом. Можете га се јести самог или као прилог уз било које јело од рибе, рибљи паприкаш, сатараш од поврћа, сос од парадајза или препржен лук.

2. Паприке пуњене житом

Потребно је:

8 паприка, 200 г буковаче, 500 г пшенице, 3 чена белог лука,100 г парадајза, 300 г празилука, пола кашичице слатке паприке, босиљак.

пуњене паприке

Припрема:

Ситно исецкајте празилук и буковаче, а парадајз исеците на коцкице. Издинстајте бели лук и слатку паприку, па додајте претходно скувано и самлевено жито. Додајте зачине по укусу, мало босиљка и припремљеном смесом напуните паприке. Сложите их у плех за печење, прекријте фолијом и пеците 30 минута на 180 степени.

3. Кнедле од кромпира
Потребно је:

500 гр кромпира, 500 гр брашна, презле, со.

Припрема:

1/2 кг кромпира скувајте са љуском, огулите и пропасирајте, посолите и замесите са брашном. Добро израђено тесто развијте оклагијом, па га сеците на квадратиће и спуштајте у кипућу слану воду. Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину. Уваљајте их у презле и служите топле као прилог (са рибом рецимо).

Pročitajte i  Плазма торта са јагодама или малинама - Посластица која се топи у устима

4. Чорба од поврћа

Потребно је:

1 кромпир, 1 шаргарепа, 1 главица црног лука, 1 паприка, 2 л воде, 1/2 л сока од парадајза, 2 кашике зачина, 1 веза першуна, со.

супа са поврћем

Припрема:

Очистите и оперите, затим ситно исецкајте кромпир, шаргарепу, црни лук и паприку. Налијте водом и скувајте. Пред крај додајте сок од парадајза, зачин и склоните са ватре. Посолите по укусу и додајте везицу сецканог першуна.

5. Слани кромпир

Потребно је:

2 кг кромпира, 1 већа веза першуна, 2 кашике вегете, со.

Припрема:

Кромпир ољуштите и исеците на коцке. Налијте водом да огрезне, па ставити кашичицу соли и кувајте на тихој ватри. Када је куван, склоните са ватре и умешајте ситно исецкан першун. Јело можете служити уз сок од парадајза или рендани рен.

6. Рибљи паприкаш

Потребно је:

1 кг рибе (сом или смуђ, шаран и кечига), 3 главице црног лука, 4 паприке, 5 парадајза, 1 љута папричица, биљни зачин, литар и по воде, со.

Припрема:

Ситно исецкани црни лук изднистајте с исецканим паприкама, парадајзом и љутом папричицом. Доспе се вода, у коју се убаци на ситније комаде исечена риба и биљни зачин. Посолити по жељи. Паприкаш се кува на тихој ватри без мешања, само се повремено продрма лонац.

7. Бели пасуљ на води

Pročitajte i  После УЖАСНОГ графита у Сплиту, освануо још један у Забоку: Хрватица ПОРУЧИЛА Нолету ОВО и свима ЗАПУШИЛА уста

Потребно је:

1/2 кг белог пасуља, 250 г црног лука, 1 шаргарепа, 1 сува паприка, 2 кашике брашна, алева паприка, со.

хиландарски пасуљ

Припрема:

Увече потопити пасуљ у воду да преноћи. Сутрадан га оцедити, налити другом водом и ставити да проври. Поново га оцедити и налити водом колико да огрезне. Додати сецкани лук, шаргарепу, суву паприку и кувати док се пасуљ добро не раскува. Брашно размутити у мало воде, додати мало алеве паприке, па све то умешати у пасуљ који ври, додати соли по укусу и измаћи јело са ватре.

8. Пуњене јабуке

Потребно је:

4 велике киселе јабуке, 100 гр. језгра ораха, 4 супене кашике меда, супена кашика сувог грожђа.

слатке печене јабуке

Припрема:

Јабуке не треба љуштити. Ножем или кашичицом извадите средину јабуке водећи рачуна да доњи део остане читав. Измрвите орахе и помешајте их са сувим грожђем. Овом смесом напуните јабуке. Кувајте јабуке (најбоље на пари) 15 минута. Мед се додајте непосредно пред сервирање.

9. Светогорска чорба

Потребно је:

Главе од више врста морске рибе, 5-7 главица црног лука, 4-5 шаргарепа, посна ситна тестенина, корен целера, алева паприка, со, неколико зрна бибера, целеров и першунов лист, мирођија.

рибља цорба

Припрема:

Рибље главе скувајте са 2-3 главице црног лука, 2-3 шаргарепе, кореном целера и неколико зрна бибера. У другом суду пропржите 3-4 главице црног лука и две шаргарепе, исечене на колутове. Налијте водом у којој с се кувале главе од рибе, претходно процеђеном. Очистите месо од костију и додајте у чорбу. Посолите, побиберите, а мало алеве паприке додајте директно у кипућу чорбу. На крају додајте тестенину, кратко кувајте и склоните са ватре. Поспите сецканим лишћем целера, першуна и мирођије.

Pročitajte i  Пијте превентивно: Корона ће ТЕШКО ОПСТАТИ у вашем организму уколико довољно уносите ОВЕ витамине

10. Туфахије

Потребно је:

700 гр јабука, 500 гр шећера, 1 кесица ванилин шећера, 1/2 л воде, сок од пола лимуна.

За фил:

150 гр шећера,100 гр ораха, 50 гр бадема, 50 грама трешања из компота, 1 кесица ванилин шећера, 5 банана, 1 лимун.

туфахије

Припрема:

За туфахије одабрите врсту јабука која се при кувању не распада. Јабуке опероте, ољуштите, па кашичицом оштрог врха или ножем извадите срце и семенке. Припремљене јабуке ставите у кључалу воду са шећером, ванилин шећером и лимуновим соком. Кувајте десетак минута и пазите да се јабуке не распадну.

Куване и оцеђене јабуке ставите на тацну, а у воду у којој су се кувале додајте шећер и сок од лимуна, па скувајте густ сируп. Помешајте шећер, ванилин шећер, млевене орахе, бадеме, истругану кору од лимуна и добро умућене банане. Све добро промешајте, нафилујте јабуке и прелијте их сирупом. На крају, туфахије украсите пиреом од банане и по једном трешњом из компота.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име