1. Kačamak

Potrebno je:

300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna,1/2 litre vode, so.

kacamak palenta

Priprema:

Vodu posolite i pustite da provri. Kad voda provri, sipajte brašno u tankom mlazu i neprekidno mešajte. Dobro skuvan kačamak ne sme da ima grudvice, a kuva se najmanje desetak minuta na jakoj vatri uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Možete ga se jesti samog ili kao prilog uz bilo koje jelo od ribe, riblji paprikaš, sataraš od povrća, sos od paradajza ili prepržen luk.

2. Paprike punjene žitom

Potrebno je:

8 paprika, 200 g bukovače, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike, bosiljak.

punjene paprike

Priprema:

Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

3. Knedle od krompira
Potrebno je:

500 gr krompira, 500 gr brašna, prezle, so.

Priprema:

1/2 kg krompira skuvajte sa ljuskom, ogulite i propasirajte, posolite i zamesite sa brašnom. Dobro izrađeno testo razvijte oklagijom, pa ga secite na kvadratiće i spuštajte u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Uvaljajte ih u prezle i služite tople kao prilog (sa ribom recimo).

Pročitajte i  Autentično srpsko mitološko biće - bauk: Strašilo u životinjskom obliku koje uliva strah

4. Čorba od povrća

Potrebno je:

1 krompir, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 paprika, 2 l vode, 1/2 l soka od paradajza, 2 kašike začina, 1 veza peršuna, so.

supa sa povrćem

Priprema:

Očistite i operite, zatim sitno iseckajte krompir, šargarepu, crni luk i papriku. Nalijte vodom i skuvajte. Pred kraj dodajte sok od paradajza, začin i sklonite sa vatre. Posolite po ukusu i dodajte vezicu seckanog peršuna.

5. Slani krompir

Potrebno je:

2 kg krompira, 1 veća veza peršuna, 2 kašike vegete, so.

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na kocke. Nalijte vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvajte na tihoj vatri. Kada je kuvan, sklonite sa vatre i umešajte sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.

6. Riblji paprikaš

Potrebno je:

1 kg ribe (som ili smuđ, šaran i kečiga), 3 glavice crnog luka, 4 paprike, 5 paradajza, 1 ljuta papričica, biljni začin, litar i po vode, so.

Priprema:

Sitno iseckani crni luk izdnistajte s iseckanim paprikama, paradajzom i ljutom papričicom. Dospe se voda, u koju se ubaci na sitnije komade isečena riba i biljni začin. Posoliti po želji. Paprikaš se kuva na tihoj vatri bez mešanja, samo se povremeno prodrma lonac.

7. Beli pasulj na vodi

Pročitajte i  Naježićete se od OVIH reči: "Lepo je posetiti Prag i Budimpeštu, ALI, ako ne dođeš u Dušanov Prizren..."

Potrebno je:

1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika, so.

hilandarski pasulj

Priprema:

Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

8. Punjene jabuke

Potrebno je:

4 velike kisele jabuke, 100 gr. jezgra oraha, 4 supene kašike meda, supena kašika suvog grožđa.

slatke pečene jabuke

Priprema:

Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvadite sredinu jabuke vodeći računa da donji deo ostane čitav. Izmrvite orahe i pomešajte ih sa suvim grožđem. Ovom smesom napunite jabuke. Kuvajte jabuke (najbolje na pari) 15 minuta. Med se dodajte neposredno pred serviranje.

9. Svetogorska čorba

Potrebno je:

Glave od više vrsta morske ribe, 5-7 glavica crnog luka, 4-5 šargarepa, posna sitna testenina, koren celera, aleva paprika, so, nekoliko zrna bibera, celerov i peršunov list, mirođija.

riblja corba

Priprema:

Riblje glave skuvajte sa 2-3 glavice crnog luka, 2-3 šargarepe, korenom celera i nekoliko zrna bibera. U drugom sudu propržite 3-4 glavice crnog luka i dve šargarepe, isečene na kolutove. Nalijte vodom u kojoj s se kuvale glave od ribe, prethodno proceđenom. Očistite meso od kostiju i dodajte u čorbu. Posolite, pobiberite, a malo aleve paprike dodajte direktno u kipuću čorbu. Na kraju dodajte testeninu, kratko kuvajte i sklonite sa vatre. Pospite seckanim lišćem celera, peršuna i mirođije.

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

10. Tufahije

Potrebno je:

700 gr jabuka, 500 gr šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1/2 l vode, sok od pola limuna.

Za fil:

150 gr šećera,100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama trešanja iz kompota, 1 kesica vanilin šećera, 5 banana, 1 limun.

tufahije

Priprema:

Za tufahije odabrite vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke operote, oljuštite, pa kašičicom oštrog vrha ili nožem izvadite srce i semenke. Pripremljene jabuke stavite u ključalu vodu sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kuvajte desetak minuta i pazite da se jabuke ne raspadnu.

Kuvane i oceđene jabuke stavite na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodajte šećer i sok od limuna, pa skuvajte gust sirup. Pomešajte šećer, vanilin šećer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umućene banane. Sve dobro promešajte, nafilujte jabuke i prelijte ih sirupom. Na kraju, tufahije ukrasite pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime