10 lekovitih svojstava grožđa: Hranljivo, a toliko zdravo da ćete ga jesti mnogo češće

0
2122

Jesen nam donosi grožđa u izobilju, a malo ko zna koliko je ono pogodno za naše zdravlje…

Osim što je izuzetno ukusno, grožđe može da se pohvali i neverovatnim nutritivnim vrednostima.

Podstiče mršavljenje

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina – drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

Čuva zdravlje mozga i poboljšava pamćenje

Studije koje su sproveli naučnici u Švajcarskoj su pokazale da resveratol ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ova hemikalija ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i plak u mozgu, čime se smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

Pročitajte i  Negujmo svetinju braka: Otac Predrag Popović, najpoznatiji sveštenik Srbije, iznenadio svoju suprugu emotivnim rođendanskim videom

Studija sprovedena u Britaniji je pokazala da resveratol može povećati cirkulaciju krvi do mozga i do 200 procenata. Naučnici veruju da ova hemikalija može da poboljša naše mentalne sposobnosti.

Vitamini i minerali za celo telo

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i podariti mu potrebne vitamine. Grožđe obiluje vitaminima A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće i 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalijum pa njegova konzumacija snižava pritisak, pomaže kod depresivnih stanja i jača imunitet.

Grožđe čuva zdravlje

Najveću korist od protivupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima kardiovaskularni sistem – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako što smanjuju štetne naslage na krvnim sudovima i pomažu boljem radu srca.

Pročitajte i  Počeo je Gospojinski post: Ovo su STROGA PRAVILA kojih se treba pridržavati tokom 2 nedelje

Grožđe ima nizak glikemijski indeks, a nedavna istraživanja upućuju na pozitivan efekat grožđa na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 kalorija, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenih hidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama voćnog šećera.

Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umerenim količinama – povećava nivo HDL (“dobrog” holesterola), a smanjuje nivo LDL (“lošeg”) holesterola u krvi. Važno je napomenuti da seme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidanasa.

Štiti kožu od raka

Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

Pročitajte i  STARINSKO JELO KOJE SMO OBOŽAVALI! Pilav sa pilećim batacima sa puno začina

Čuva telo od radijacije

Ovaj moćni sastojak ima i zaštitnu ulogu prilikom terapije zračenjem.

Aktivira gen dugovečnosti

Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci grožđa mogu aktivirati gen zaslužan za dugovečnost.

Pomaže kod dijabetesa

Moćni resveratol može smanjiti nivo šećera u krvi i do 10 procenata, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Medicinskom koledžu “Albert Ajnštajn”.

Smanjuje upalu

Sastojci koji se nalaze u grožđu imaju izuzetna antiupalna svojstva, pa je i zbog toga grožđe odličan prijatelj vašeg srca.

Pomaže oporavak mišića

Resveratol pomaže ćelijama da se oslobode urične kiseline i drugih toksina, čime se eliminiše napetost i bol u mišićima.

Izvor: stvarukusa.rs, ordinacija.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime