Јесен нам доноси грожђа у изобиљу, а мало ко зна колико је оно погодно за наше здравље…
Осим што је изузетно укусно, грожђе може да се похвали и невероватним нутритивним вредностима.
Подстиче мршављење
Истраживање спроведено на Универзитету у Џорџији показало је да ресвератол (који се налази у грожђу) позитивно утиче на мршављење на два начина – драстично смањује могућност ћелија да складиште масти и значајно подстиче разградњу ћелија масти.
Чува здравље мозга и побољшава памћење
Студије које су спровели научници у Швајцарској су показале да ресвератол има веома позитиван утицај на здравље мозга. Истраживања су показала да ова хемикалија има способност да неутралише слободне радикале и плак у мозгу, чиме се смањује ризик за настанак Алцхајмерове болести.
Студија спроведена у Британији је показала да ресвератол може повећати циркулацију крви до мозга и до 200 процената. Научници верују да ова хемикалија може да побољша наше менталне способности.
Витамини и минерали за цело тело
Иако постоји више врста грожђа, коју год одабрали, освежићете тело и подарити му потребне витамине. Грожђе обилује витаминима А, Б6, Б и фолном киселином, а 100 грама грожђа задовољиће и 25 одсто препоручене дневне количине витамина Ц.
Осим тога, грожђе садржи манган и калијум па његова конзумација снижава притисак, помаже код депресивних стања и јача имунитет.
Грожђе чува здравље
Највећу корист од противупалних и антиоксидативних својстава грожђа има кардиоваскуларни систем – полифеноли из грожђа помажу организму тако што смањују штетне наслаге на крвним судовима и помажу бољем раду срца.
Грожђе има низак гликемијски индекс, а недавна истраживања упућују на позитиван ефекат грожђа на регулацију нивоа шећера у крви.
Сто грама свежег грожђа садржи само 69 калорија, 0,72 грама протеина, 0,16 грама масти, 18,10 грама угљених хидрата, 0,9 грама дијететских влакана и 15,48 грама воћног шећера.
Бројне студије показале су да црно вино – када се конзумира у умереним количинама – повећава ниво ХДЛ (“доброг” холестерола), а смањује ниво ЛДЛ (“лошег”) холестерола у крви. Важно је напоменути да семе и кожа грожђа садрже најбогатију концентрацију антиоксиданаса.
Штити кожу од рака
Бројна истраживања су показала позитиван утицај ресвератола у борби против рака. Такође, овај састојак којим грожђе обилује, штити кожу од негативних сунчевих зрака.
Чува тело од радијације
Овај моћни састојак има и заштитну улогу приликом терапије зрачењем.
Активира ген дуговечности
Једно истраживање је показало да састојци грожђа могу активирати ген заслужан за дуговечност.
Помаже код дијабетеса
Моћни ресвератол може смањити ниво шећера у крви и до 10 процената, показало је истраживање спроведено на Медицинском колеџу “Алберт Ајнштајн”.
Смањује упалу
Састојци који се налазе у грожђу имају изузетна антиупална својства, па је и због тога грожђе одличан пријатељ вашег срца.
Помаже опоравак мишића
Ресвератол помаже ћелијама да се ослободе уричне киселине и других токсина, чиме се елиминише напетост и бол у мишићима.
Извор: stvarukusa.rs, ordinacija.hr