Lepote Srbije u zimskom periodu: 10 naših planina koje možete posetiti tokom zimskog raspusta

0
5564

Planine u Srbiji interesantne su kako leti, tako i zimi. Bujna vegetacija, retke životinjske vrste, pitomi pašnjaci, divlji masivi, lekovito bilje i čist vazduh prižaju mnogo mogućnosti za rekreacije svakakve vrste. Predlažemo 10 najlepših planina koje možete posetiti tokom zimе:

1.Tara

Nalazi se na teritoriji opštine Bajina Bašta i Užice. Nacionalni park Tara nalazi se na najvišem vrhu planine, a njen najpoznatiji predstavnik je Pančićeva omorika.

 

Tara
Planina Tara

 

2. Suva planina

Suva Planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 km, a široka 15 km. Počinje istočno od Niša, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini gde protiče reka Lužnica. Smeštena je na prostoru Catena Mundi ili “veriga sveta”. Svrstava se u red najživopisnijih i najlepših planina Srbije. Poznati srpski naučnik rekao je za Suvu planinu da su to srpski Alpi.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

 

Trem-Suva-planina
Najviši vrh Suve planine- Trem

3. Stara planina

Najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode.

stara planina
Stara planina

 

4. Jastrebac

Jastrebac  je  najšumovitija planina ovog dela Balkana. Odlikuje se obilnom listopadnom i četinarskom šumom i jedinstveno je stanovište belih breza. Planina nudi i korisne šumske plodove posebno pečurke i lekovito bilje, tako da je pravi raj za gljivare i sakupljače lekovitog bilja.

 

jastrebac
Planina Jastrebac

 

5. Goč

Planinski masiv Goča zastupljen je na teritoriji opštine Kraljevo delovima sliva Gvozdačke reke i reke Sokolje.

Planina Goč
Planina Goč

 

6. Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imanom Nacionalni park Kopaonik, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar Srbije.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност
kopaonik11
Planina Kopaonik

7. Golija

Svojim lepotama je skoro nenadmašna i na svakom koraku putniku priredi iznenadjenje. Svako ko je poseti divi se njenim skoro neprohodnim šumama, bujnim pašnjacima, čestim i čistim izvorima, stanovnicima, njihovim naravima, govoru , nošnji i drugim lepotama i retkostima.

 

Planina Golija
Planina Golija

8. Zlatar

Planina se prostire u jugozapadnom delu Srbije između reka Lima, Uvca, Mileševske i Bistrice.

Pe_ter-pod-snegom
Planina Zlatar

9. Rtanj

Sa vrha ove planine, smeštene između Zaječara i Paraćina, pogled se prostire sve do ušća Save u Dunav. Rtanj planina je velika misterija kako za svetsku, tako i za domaću populaciju, jer se veruje da je ”Rtanj centar vanzemaljskog života i svih onostranih pojava na celom svetu”.

Pročitajte i  Пут ка врху: 12 неопходних особина успешних предузетника
rtanj
Planina Rtanj

10. Fruška Gora

Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i “ogledalom geološke prošlosti”.
Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugroženih, retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Pašnjaci i plodno zemljište, vinogradi i voćnjaci, ukrašavaju padine i niže delove Fruške gore, dok su površine koje se nalaze na visinama iznad 300 metara nadmorske visine pokrivene gustim, listopadnim šumama. Posebnu vrednost i biser Fruške gore predstavlja 16 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Fruška gora takođe krije i brojne arheološke lokalitete iz praistorijskog i istorijskog perioda.

fruska-gora-manastir-novo-hopovo
Fruška Gora, Manastir Hopovo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име