10 симбола Васкрса: Сви знамо за један, а ево шта представљају осталих 9

1
4094
Foto: Flickr

У хришћанском свету Васкрс је највећи празник, а за њега се везују прелепи обичаји. Препород, Ускрс или пролеће слави се у разним цивилизацијама, а многи пагански обичаји из древних времена задржали су се до данас и постали су део обичаја хришћанског празновања Ускрса.

Неки од таквих празника су Цвети, затим Врбица, Младенци чији су обичаји настали још у време старих Словена, а у веома сличном облику празнују се и данас, као и бојење јаја.
На следећим страницама прочитајте о симболима овог великог празника. Употребљавамо их стално, али ни не слутимо какву моћну симболику у духу Ускрса заправо носе у себи!
1. Мед Мед симболизује апостоле. Сви они као пчеле Христове разносили су мед Јеванђеља по разним крајевима страдајући ради љубави Христове и сви се преселише у вечно царство.


2. Јагње – Зашто се припремају јела од јагњећег меса? Јагње симболише самог Господа, рођеног у стаји међу јагањцима, гоњеног од људи вучје ћуди. Он је жртвено јагње које је трпељиво поднело муке и смрт, и победоносно јагње које је Божје, на престолу небеском. Кроз многа столећа прозрео је видовити пророк Исаија страшну жртву на Голготи. Он је видео из даљине Господа Исуса, вођеног на клање као што се јагње води, јер оно се исто понаша као да иде на пашу: без одбране, без узнемирености, без злобе. „Гле, јагње Божје!, – рекао је св. Јован Претеча. Овце пак означавају верне следбенике Христове.

3. Говеђе месо – А зашто се припремају јела од говеђег меса? Човек (мудрост), лав (храброст), во (правда) и орао (чистота) четири су симболичне животиње које су у визијама видели пророк Језекил и св. апостол Јован Богослов, како стоје пред престолом Свевишњега. Во је била жртвена животиња, која се приносила за покајање грехова и због правде. На свечаном ускршњем ручку нема јела од свињског меса, зато што су у хришанству свиња и пас симбол упорних неверника, тврдих и окорелих. „Не дајте светиње псима, нити мећите бисера својега пред свиње!”

4. Хлеб – На столу хлеб, со, вино и риба… Све намирнице које служе за припрему празничних специјалитета имају дубоку симболику. Хлеб симболише самог Господа Исуса: „Ја сам хлеб живота”. (Јов. 6, 48). Тако је рекао Господ Исус гладноме људском роду. „И реч се та обистинила кроз векове на безбројним следбеницима Христовим, који Господа примише као храну душе своје. Хранимо, душу (ум, срце) своју Христом, да би душа наша била жива и здрава”.
5. Фарбана јаја – Бојена јаја јесу симбол Ускрса, мада су прехршћански обичај. Овај симбол пролећног буђења извора живота постоји и у јеврејској религији. Јаја бојена и кувана у луковини, хаминада, обавезна су на трпези у дане у којима се празнује Пасха.
Шарена ускршња јаја традиционално се поклањају на празик и у дане који следе иза Ускрса. У прошлости су младићи и девојке даровали једно другом шерено јаје као знак љубави или наклоности. Ускршња шарена јаја била су симбол измирења. Тако су особе дарујући једни друге јајима прећутно тражиле опроштај или су га давале. Према веровањима, бојено ускршње јаје требало би да нас заштити од злих сила. Због тога се љуска од тих јаја млела и бацала на поља, оранице и стављала у стаје.

Занимљиво је да се у неким крајевима код нас и у земљама у окружењу још у средњем веку туцање јаја узимало као преломна тачка у години. У неким записима може се наћи заблежено: „Догодило се после туцања јајаш. Уз ускршња јаја вежу се многи митови и приче из прошлости.
На столу је украшена чинија са офарбаним јајима које гости и домаћини између себе туцају. Победник је онај чије јаје остане цело, и на крају га разбија себи о чело уз речи: „Христос васкрсе!”, а остали му одговарају: „Ваистину васкрсе!” На Васкрс се прво једу кувана васкршња јаје, па тек онда остало јело. Ако тог дана гост дође у кућу, прво се дарује фарбаним јајетом, па се онда послужује осталом храном и пићем.
6. Квасац – Квасац је симбол небеског царства „јер од малог грумена квасца, сво тесто ускисне”.

7. Со – Со указује на правог хришћанина, који и друге усмерава ка добром. Душа усољена науком Христовом не подлеже кварећи се, а уз то помаже и ближњима да се одрже и не покваре. „Ви сте со земљи”, рекао је Господ.Ово не важи само за апостоле и клирике, него за све хришћане уопште. Со означава и небеску благодат. Како каже апостол Павле: „Ријеч ваша да буде у благодати сољу зачињена”. Дакле, со је симбол хришћанина у свету и благодати у хришћанину.
8. Претварање воде у вино симболише чудесно претварање земнога човека у небескога. Чокот је симбол Христа, а лоза симбол следбеника Христових. „Ја сам чокот, ви сте лозе”, рекао је Господ ученицима. Чокот је делом видљив, а делом скривен…
9. Грожђе, смокве, чичак и трње су симболи добрих и злих људи.

10. Риба – Риба је симбол свих људи, а не Господа. Ловљење рибе означава ловљење душа људских за царство Божје. „И учинићу вас ловцима људскијем”, обећао је Господ ученицима својим, ловцима рибе (рибарима). Мрежа у коју се ухвате рибе и добре и лоше, па се после преберу, такође је симбол царства небеског. Конзумација рибе је дозвољена током хришћанског поста, а основни принципи православног хришћаанског поста идентични су чувеној дијети против атеросклерозе, коју препоручује савремена медицина већине земаља Запада.

Лиса

1 KOMENTAR

  1. Svakako da su ljudski narodni obicaju ugodni i lepi, ali oni nemaju nista sa veom u Boga. Bog ima svoje obicaje i praznike koje su ljudi odbacili a prihvatili su paganske obicaje. Onda kako Bog zeli da man pomogne u kolko smo mi njega odbacili a prizali ono sto on ne priznaje. Ipak Srbi drze te ljudske praznike a verujem da im nisu poznati Bozii praznici koje trebaju da odrzavaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име