Смокве садрже и до 80 посто воде, а истовре­мено су воће с највишим нивоом природ­них шећера, па су изузетан извор енергије, а подстичу и рад мозга, побољшавају концен­трацију и памћење.

Смокве су многима омиљено летње воће. Осим што су укусне, могу да се користе за лечење убода инсеката (код угриза и убода инсеката, паука и других животиња користи се облога од суве смокве), а од давнина се сматрају одличним афродизијаком. Ивана Шимић, маг. нутриционизма, појаснила је које су то добробити смокве:

Pročitajte i  Српски називи за родбину који не постоје ни у једној другој земљи: Ево шта вам дође пашеног, а шта јетрва

Доносимо 15 занимљивих чињеница о смоквама:

Смокве су бољи извор нетопивих влакана од већине воћа које повољно делује на здравље дебелог црева и по­спешују пробаву.

Права су ризница минерала и витамина.

Треба их јести свеже, јер су богате ензимима и антиоксидансима као и храњивим материјама које се губе термичком обрадом.

Садржи висок удео воде (80 %) и природних шећера па се брзо пробавља.

Смоква има антитуморни ефекат, доказали су научници, па тако успорава развој одређених ћелија рака.

Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ПРЕОТЕО ЖЕНУ АЛЕНУ ДЕЛОНУ! Био му ТЕЛОХРАНИТЕЉ, након ВРЕЛЕ АФЕРЕ са чувеном глумицом пронађен МРТАВ: Звали га МАНГУП из САВАМАЛЕ

Бели млечни сок из смокве се користи код уклањања брадавица.

Борци су против старења и остеопорозе, а савезници у мршављењу. Зато треба јести суве смокве

Особе које болују од повишеног нивоа калцијума у крви треба да их избегавају.

Због лаксативног дејства не препоручују се особама које пате од упалних болести црева.

Суве смокве високо су концентрисан извор минерала, витамина и антиоксиданата.

Суве смокве могу да се чувају и до 6 месеци.

Pročitajte i  The Saint је на Mister D апликацији

Смокве можете да користите као моћно средство за чишћење лица – њене сићушне семенке обавиће посао пилинга, а активни ензими ће одстранити слој мртвих ћелија.

Богате су бета-каротеном па се препоручује да једете смокве неколико дана пре одласка на сунчање.

Свеже смокве се брзо кваре па треба одмах да се поједу, или одложе у фрижидер, где могу да се држе до три дана.

Свежа смоква делује умирујуће код упала дисајних путева.

ordinacija.vecernji.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име