Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovre­meno su voće s najvišim nivoom prirod­nih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncen­traciju i pamćenje.

Smokve su mnogima omiljeno letnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Ivana Šimić, mag. nutricionizma, pojasnila je koje su to dobrobiti smokve:

Pročitajte i  Srbija među najboljim destinacijama sveta za 2022. godinu!

Donosimo 15 zanimljivih činjenica o smokvama:

Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i po­spešuju probavu.

Prava su riznica minerala i vitamina.

Treba ih jesti sveže, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.

Sadrži visok udeo vode (80 %) i prirodnih šećera pa se brzo probavlja.

Smokva ima antitumorni efekat, dokazali su naučnici, pa tako usporava razvoj određenih ćelija raka.

Pročitajte i  Turistički cvet: Glasanje za dobitnike priznanja ove godine biće i onlajn

Beli mlečni sok iz smokve se koristi kod uklanjanja bradavica.

Borci su protiv starenja i osteoporoze, a saveznici u mršavljenju. Zato treba jesti suve smokve

Osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcijuma u krvi treba da ih izbegavaju.

Zbog laksativnog dejstva ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti creva.

Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata.

Suve smokve mogu da se čuvaju i do 6 meseci.

Pročitajte i  Čovek od čelika: Srpski akrobata svetskog glasa pravio je takve vratolomije da je zadivio i samu kraljicu Elizabetu!

Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.

Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.

Sveže smokve se brzo kvare pa treba odmah da se pojedu, ili odlože u frižider, gde mogu da se drže do tri dana.

Sveža smokva deluje umirujuće kod upala disajnih puteva.

ordinacija.vecernji.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime