15 књига наших ауторки за читање на плажи: Идеалне за максимално уживање и опуштање

0
4487
Foto: Flickr

Лето је идеално време за одмор на плажи, планини, или једноставно у вашој омиљеној летњој башти или кутку на тераси… Препустите се машти и уживајте у некој од 15 књига српских списатељица које смо издвојили само за вас!

1. Љубица Арсић – Манго, љубавни роман прати приче три девојке које, свака на свој начин, трагају за љубављу и срећом, боре се против самоће, суочавају са отуђеношћу, пате, греше, воле, заљубљују се… Али, једна за другу су увек ту. Ова топла прича сигурно ће вам пријати, али ако сте више љубитељ екцентричнијих штива за “брзо загревање” у овим ветровитим данима, онда су ту Љубичине еротске приче Антологија светске еротске приче – На брзака, Антологија женске светске еротске приче – Фррррр, Антологија прича о мору – У мору је моја душа.

2. Kристина Kовач – Дрво живота, отклоните предрасуде када су у питању књиге аутора којима писање није примарно занимање. Овај топао и храбри љубавни првенац наше уметнице заслужује сваку пажњу читатељки. Ово је роман који говори о упознавању и рађању љубави према сродној души у тренуцима када јунакињу напушта особа за коју је снажно везана – мајка. Најопширније о овој књизи писала је безимена на свом блогу. Не постоји разлог да заобиђете ову књигу, јер ће вас све што будете о њој прочитали само више подстаћи да је што пре набавите. Зато, клик на њен линк.

3. Јелена Ленголд – Вашарски мађионичар, збирка прича о љубави, жудњи, еротици… пуна је страсти. Приче са истанча­ном психологијом и са неким од најбољих женских и мушких ликова новије српске књижев­но­сти. Ова збирка прича је тако женска, еротична, сензуална и емотивна да вас свакако не може оставити равнодушнима. Ипак, ако сте више љубитељ поезије, збирке песама Јелене Ленголд право су штиво за вас. Љубавне, сугестивне, истанчаних осећања и непосредног израза.

4. Марија Јовановић – Сплеткарење са сопственом душом, књига у којој главна јунакиња без улепшавања гледа у себе, своју прошлост, живот око себе, своју земљу, породицу, пријатеље… Просто бивамо увучени у њен свет препун емоција, младалачке лакомислености, срушених љубави, погрешних одлука, испаштања… Прича о томе како је јунакиња заволела једног Василиса, зашто га је оставила и због тога испаштала 18 година до њиховог поновног магичног сусрета. Оставиће вас без даха.

Pročitajte i  Слатка посна тестенина: Широки резанци са орасима, шећером, циметом и сувим грожђем

5. Маша Ребић – Цвет мог живота, професионално остварена и богато удата млада жена није испуњена у свом животу те се суочава са душевном кризом. Окреће се својим коренима, старим фотографијама и духу времена старог Београда, те проживљава кључне тренутке из живота неколико жена из свог породичног стабла. Далија и њена сестра Тара откриће вам да је у љубави све допуштено – и лукавство и вештина и сумња и превара…

6. Милена Богавац – Љубав се носи у три... Ово је први роман наше драмске списатељице. Роман који одише животом. Јунакиња која никако да ухвати срећу коју јури, улази у свет са друге стране огледала. Радња се дешава у време новогодишње еуфорије и буке. Јунакиња Ејми тада покушава да буде срећна у нимало идеалном свету и да привуче озбиљнију пажњу извесном Панкеру. Свет види неповратно погрешним и ужасно компликованим, а Панкер је, изгледа,неповратно компликован и ужасно погрешан. Њена срећа је, стога, на необично танким ногама.

7. Ведрана Рудан – Дабогда те мајка родила; Не, нисмо погрешили, само смо направили мали изузетак. Ауторка није домаћи писац, али Ведрани Рудан ионако није стало до национализовања и својатања.  Овакву огољену причу нисмо могли да нађемо међу нашим новијим насловима. Ова прича има горку и болну подлогу. Прича шездесетогодишњакиње која има сретан брак, успешан посао и дивну ћерку, али није срећна јер је море трауме сопственог одрастања и одвратни “мириси” детињства и родитеља који су болни и трауматични. Ако су вам постали досадњикави љубићи са срећним крајем, ова прича ће вас раздрмати и шокирати.

8. Снежана Радојчић – Закотрљај ме око света, прича заснована на истинитом догађају. Једна Снежана кренула је на далек пут бициклом, са сапутником Брајаном који јој је био готово потпуни странац. Време проводе између Словачке, Пољске, Украјине, Србије и Турске, упуштајући се у узбудљиве епизоде са локалним становништвом. Често немају коначиште или спавају по шаторима и тако сазревају у условима на које нису навикли. Међутим, велике разлике у њиховом менталитету постављују дилему да ли ће њих двоје опстати заједно и хоће ли Снежана издржати или одустати.

Pročitajte i  Песма уз коју плачу и Срби и Грци: Болна љубав српског војника и Гркиње преточена је у химну пријатељства два народа

9. Душица Милановић Марика – Гозба кнеза Владимира, Прича из две временске и географске сфере: X век на Kриму, кад Руси примају хришћанство и савременог Београда. Роман приказује живот кнеза Владимира, изузетне личности из династије Рјуриковича, једног од најинтригантнијих средњовековних европских владара. На његовом животном путу, сасвим неочекивано, обрела се жена из другог народа, робиња племенитог порекла. Чежња неостварене љубави, кнежева минђуша од рубина и једно пророчанство, много векова касније у савременом Београду спојиће игром случаја један велеградски млади пар..

10. Исидора Бјелица – 101 мушкарац у четири годишња доба, прича о жени која кроз низ животних промена анализира женске ставове према мушкарцима. Kњига женских иницијација и тајни… Од првог погледа и пољупца до порођаја, ово је узбудљив љубавни бревијар… „Све љубави су перверзне“, говорила је моја драга пријатељица… „Жене не знају кога воле“, говорила је моја прабаба… Моја сестра не зна ништа о љубави, а ја знам све.

11. Мирјана Бобић Мојсиловић – Њени наслови играју се у нашим позориштима (Сузе су ок) и коју год књигу да одаберете нећете погрешити. Ми вам издвајамо овога пута Хаппy енд – роман о једној Београђанки Љуби, професорки енглеског језика, која се суочава са самоћом након прељубе и пропалог брака са једним кардиологом. Син јој је у Америци и живи сама. Ужива у читању књига, дружењу са 2 пријатељице, превођењу, кувању и вину. Једном, неко јој оставља пред вратима интересантну књигу мистериозног писца. Тада почиње њена љубавна бајка. Kао наставак ове књиге следи и друга Мајке ми бајка.

12. Жана Полиаков – Романтично ресетовање, Kњига из домена популарне психологије, врло нежно и танано написана. У књизи се постављају и објашњавају питања попут “Од када је бити романтичан постао знак дисквалификације или то само тренутно није у моди? Откад смо сви постали тако логични?  На већину постављених питања и дилема одговор је Љубав.
Јер, само у срцу друге особе можемо да видимо себе.”

Pročitajte i  Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: "Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан"

13. Маја Трифуновић – Повратак, “Радња романа је попут сценарија неког узбудљивог филма са неочекиваним, а опет сасвим животним и реалним обртима. С друге стране, у њему се дубоко и сасвим искрено промишља не само судбина људи о којима приповеда, већ и сваког од нас. Ово је авантуристичко и смело књижевно путовање од ког се читалац тешко одваја. У Повратку је све на крају једноставно и чисто. Kао што би у животу и требало да буде.“

14. Мирјана Урошевић – Отворено до сумрака, Прича је смештена у Франкфурту, Паризу и Маракешу. Ова дирљива љубавна прича уједно је и горка сага о судбинама емиграната. Нике, кћи емигранткиње из Југославије, упознаје вршњака Луку као студента и случајно открива да је његова бивша младалачка љубав Баха, девојка пореклом из Марока, изненада нестала, па почиње да истражује њену судбину. Њено трагање довешће је до неочекиваних сазнања и открити стоструко лице несреће и патње када се људи опхрвани невољом изместе из своје природне средине.

15. Љиљана Хабјановић Ђуровић – На крају, али не најмање битна, остављена само због другачије тематике. Ако волите више да се опустите уз духовну литературу, онда је ово најбоље штиво за вас. Већ годинама кроз своје романе Љ. Х. Ђ. пише о породичним односима, правим вредностима, али и оним духовним, којима смо данас тако мало окренути. Она је писац са највећим бројем продатих књига у Србији. Препоручујемо вам свакако роман Наш отац, потресну и истиниту прича о једном оцу и једној ћерки, који су се срели први пут после 43 године. Ту су свакако и чувене Гора преображења, чудесни роман о Светом Сави. Припремајући се за писање ове књиге, Љиљана је обишла сва места која је обишао Свети Сава, осим Хиландара и Никеје. Ако нисте већ прочитали Петкану, Женски родослов, Запис душе, Игру анђела… топло препоручујемо.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име