15 najboljih srpskih filmova: Uživajte sa dragim osobama u praznicima uz naše najbolje filmove

0
17267

Praznici su pravo vreme za okupljanja u toplom porodičnom domu, vreme za odmaranje i uživanje sa dragim osobama, koje se može lepo iskoristiti uz neke od naših najboljih filmova. Mi vam predlažemo 15 naših filmova idealnih za ovu priliku!

1. Ko to tamo peva

Film je snimljen 1980. godine u režiji Slobodana Šijana, a prema scenariju Dušana Kovačevića. Stari, rastureni autobus firme Krstić i sinovi kreće iz neke zabiti ka Beogradu, a sa svojim neobičnim i pomalo otkačenim putnicima predstavlja komičnu  sliku jedne epohe u raspadanju, kraj jednog sveta koji će nestati u plamenu i eksploziji.

2. Dva sata kvalitetnog programa

Srpski televizijski film snimljen 1994. godine u režiji Srđana Dragojevića. Film prikazuje 90-te godine, najviše kroz odnos turbo-folka, dizelaša i rokenrola.

3. Profesionalac

Film je nastao 2003.godine po delu Dušana Kovačevića. Glavne uloge tumače Bora Todorović i Branislav Lečić. Veliki i vatreni protivnik Miloševićevog režima, nekad profesor na fakultetu, a sada direktor izdavačke kuće, Teodor Teja Kraj (Branislav Lečić) susreće se sa neobičnim i nepoznatim strancem (Bora Todorović) za koga se ispostavlja da je bivši agent srpske službe bezbednosti…

4. Mi nismo anđeli

Kultni film u režiji Srđana Dragojevića snimljen je 1992. godine i smatra se jednom od naših najuspešnijih komedija. Dvadesetogodišnji Nikola (NIkola Kojo), student književnosti, ima dva velika problema: amneziju i buđenje u krevetima nepoznatih devojaka. Pravi zaplet nastaje kada se u Nikolin život umešaju trudnoća i ljubav…

Pročitajte i  Isceljuje i duh i telo: Sveta tajna dolazi u pomoć svima koji se nađu u velikoj nevolji i bolesti

5. Balkanski špijun

Film je nastao 1984. godine u režiji Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića. Bivši informbirovac Ilija (Danilo Bata Stojković) dobija poziv iz milicije. Inspektor mu traži informacije o podstanaru koji je dugo radio u Parizu, a sada hoće da otvori krojačku radnju. Iako u miliciji ne saznaje ništa konkretno, Ilija odluči da na svoju ruku ispita slučaj: kupi foto-aparat, magnetofon, dvogled… Ženu (Mira Banjac) uverava da je podstanar špijun i počinje da ga prati.

6. Zona Zamfirova

Film je nastao 2002. godine u režiji Zdravka Šotre i predstavlja naš najgledaniji film u novijoj srpskoj kinematografiji. Ovo je lepa ljubavna priča smeštena u Niš s kraja 19. veka, o dvoje mladih, koji pripadaju različitim društvenim klasama, Manetu kujundžiji (Vojin Ćetković) i bogataškoj kćerki Zoni (Katarina Radivojević).

7. Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug je srpska  tragikomedija bazirana na crnom humoru iz 1982, koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju koji je napisao Dušan Kovačević. Radnja se vrti oko porodice pogrebnika u Srbiji 1930-ih i njihovih nezgoda. Glavne uloge tumače Bogdan Diklić, Pavle Vuisić, i Danilo Stojković.

Pročitajte i  Kako su naši stari birali mesto za građenje kuće: Pažljivo su pratili povoljne i nepovoljne znake

8. Sabirni centar

Sabirni centar je nastao 1989.godine po delu Dušana Kovačevića u režiji Gorana Markovića. Radnja filma prati starog arheologa zajedno sa svojim asistentom Petrom i ostalim saradnicima traga za rimskom nadgrobnom pločom. Ovoga puta oni se nalaze na starom arheološkom nalazištu gde zajedničkim snagama pokušavaju da pronađu rimsku ploču.

9. Lajanje na zvezde

Lajanje na zvezde je kultni srpski film, snimljen po istoimenoj knjizi. U središtu priče je grupa gimnazijalaca, maturanata iz provincije. Film zapravo prati njihove dogodovštine, ljubavi, nestašluke i nevolje sa profesorima.

10. Montevideo, Bog te video

Film „Montevideo, Bog te video“ govori o istorijskom uspehu naše reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Montevideu 1930. godine.Radnja filma je smeštena u Beogradu, 1930. godine i ima nekoliko paralelnih tokova. Film je snimljen 2010. godine, u režiji Dragana Bjelogrlića.

11. Ivkova slava

Film je nastao 2005. godine u režiji Zdravka Šotre. Radnja filma smeštena je u Niš s kraja 19. veka veka i prati glavnog junaka Ivka (Zoran Cvijanović), koji je po zanimanju zanatlija. Kako radnja filma odmiče vidimo da će uskoro Đurđevdan, odnosno Ivkova slava. Pa tako sledeći stare srpske običaje da se na slavu i ne zove, vrata od Ivkovog doma su širom otvorena za sve goste koji žele da dođu i proslave zajedno sa njim.

Pročitajte i  BUDITE OPREZNI KAD KUPUJETE POKLONE: U našem narodu postoje pravila koja ljudi iz predostrožnosti od davnina praktikuju

12. Točkovi

Film je snimljen 1999. godine u režiji Đorđa Markovića. Radnja je smeštena u motel Točak, a glavni zaplet dolazi kada se dogodi ubistvo.

13. Mrtav ladan

Film je snimljen 2002. godine u režiji Milorada Milinkovića. Dvojica braće, Kiza i Lemi, švercuju svog mrtvog dedu u vozu jer nemaju novac da ga prebace u Vršac, gde ih čeka njihov nezgodan otac koga se mnogo plaše.

14. Pljačka trećeg rajha

Pljačka Trećeg rajha je komedija rađena po motivima istinitog događaja, prema scenariju Miodraga Andrića (Ljube Moljca), koji je za film adaptirao reditelj Zdravko Šotra. Film gledaocima nudi vedru avanturističku priču začinjenu mangupskim šalama i dosetkama glavnih junaka, prefinjeni humor, intrigantnu ljubavnu priču i optimizam. Film je snimljen 2004. godine.

15. Crni Gruja i kamen mudrosti

Crni Gruja je film napravljen 2007. godine u režiji Marka Marinkovića. Dok je turska imperija spremala vojni odgovor na ustanak Srba, svakodnevno su rasli konflikti oko vlasti između Karađorđa (Nikola Kojo) i narodnih prvaka. Od najveće važnosti je bilo povući prave poteze, a za to je potrebna mudrost.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime