15 најбољих српских филмова: Уживајте са драгим особама у празницима уз наше најбоље филмове

0
38098

Празници су право време за окупљања у топлом породичном дому, време за одмарање и уживање са драгим особама, које се може лепо искористити уз неке од наших најбољих филмова. Ми вам предлажемо 15 наших филмова идеалних за ову прилику!

1. Ко то тамо пева

Филм је снимљен 1980. године у режији Слободана Шијана, а према сценарију Душана Ковачевића. Стари, растурени аутобус фирме Крстић и синови креће из неке забити ка Београду, а са својим необичним и помало откаченим путницима представља комичну  слику једне епохе у распадању, крај једног света који ће нестати у пламену и експлозији.

2. Два сата квалитетног програма

Српски телевизијски филм снимљен 1994. године у режији Срђана Драгојевића. Филм приказује 90-те године, највише кроз однос турбо-фолка, дизелаша и рокенрола.

3. Професионалац

Филм је настао 2003.године по делу Душана Ковачевића. Главне улоге тумаче Бора Тодоровић и Бранислав Лечић. Велики и ватрени противник Милошевићевог режима, некад професор на факултету, а сада директор издавачке куће, Теодор Теја Крај (Бранислав Лечић) сусреће се са необичним и непознатим странцем (Бора Тодоровић) за кога се испоставља да је бивши агент српске службе безбедности…

4. Ми нисмо анђели

Култни филм у режији Срђана Драгојевића снимљен је 1992. године и сматра се једном од наших најуспешнијих комедија. Двадесетогодишњи Никола (НИкола Којо), студент књижевности, има два велика проблема: амнезију и буђење у креветима непознатих девојака. Прави заплет настаје када се у Николин живот умешају трудноћа и љубав…

5. Балкански шпијун

Филм је настао 1984. године у режији Божидара Николића и Душана Ковачевића. Бивши информбировац Илија (Данило Бата Стојковић) добија позив из милиције. Инспектор му тражи информације о подстанару који је дуго радио у Паризу, а сада хоће да отвори кројачку радњу. Иако у милицији не сазнаје ништа конкретно, Илија одлучи да на своју руку испита случај: купи фото-апарат, магнетофон, двоглед… Жену (Мира Бањац) уверава да је подстанар шпијун и почиње да га прати.

6. Зона Замфирова

Филм је настао 2002. године у режији Здравка Шотре и представља наш најгледанији филм у новијој српској кинематографији. Ово је лепа љубавна прича смештена у Ниш с краја 19. века, о двоје младих, који припадају различитим друштвеним класама, Манету кујунџији (Војин Ћетковић) и богаташкој кћерки Зони (Катарина Радивојевић).

7. Маратонци трче почасни круг

Маратонци трче почасни круг је српска  трагикомедија базирана на црном хумору из 1982, коју је режирао Слободан Шијан према сценарију који је написао Душан Ковачевић. Радња се врти око породице погребника у Србији 1930-их и њихових незгода. Главне улоге тумаче Богдан Диклић, Павле Вуисић, и Данило Стојковић.

8. Сабирни центар

Сабирни центар је настао 1989.године по делу Душана Ковачевића у режији Горана Марковића. Радња филма прати старог археолога заједно са својим асистентом Петром и осталим сарадницима трага за римском надгробном плочом. Овога пута они се налазе на старом археолошком налазишту где заједничким снагама покушавају да пронађу римску плочу.

9. Лајање на звезде

Лајање на звезде је култни српски филм, снимљен по истоименој књизи. У средишту приче је група гимназијалаца, матураната из провинције. Филм заправо прати њихове догодовштине, љубави, несташлуке и невоље са професорима.

10. Монтевидео, Бог те видео

Филм „Монтевидео, Бог те видео“ говори о историјском успеху наше репрезентације на првом Светском првенству у фудбалу, у Монтевидеу 1930. године.Радња филма је смештена у Београду, 1930. године и има неколико паралелних токова. Филм је снимљен 2010. године, у режији Драгана Бјелогрлића.

11. Ивкова слава

Филм је настао 2005. године у режији Здравка Шотре. Радња филма смештена је у Ниш с краја 19. века века и прати главног јунака Ивка (Зоран Цвијановић), који је по занимању занатлија. Како радња филма одмиче видимо да ће ускоро Ђурђевдан, односно Ивкова слава. Па тако следећи старе српске обичаје да се на славу и не зове, врата од Ивковог дома су широм отворена за све госте који желе да дођу и прославе заједно са њим.

12. Точкови

Филм је снимљен 1999. године у режији Ђорђа Марковића. Радња је смештена у мотел Точак, а главни заплет долази када се догоди убиство.

13. Мртав ладан

Филм је снимљен 2002. године у режији Милорада Милинковића. Двојица браће, Киза и Леми, шверцују свог мртвог деду у возу јер немају новац да га пребаце у Вршац, где их чека њихов незгодан отац кога се много плаше.

14. Пљачка трећег рајха

Пљачка Трећег рајхa је комедија рађена по мотивима истинитог догађаја, према сценарију Миодрага Андрића (Љубе Мољца), који је за филм адаптирао редитељ Здравко Шотра. Филм гледаоцима нуди ведру авантуристичку причу зачињену мангупским шалама и досеткама главних јунака, префињени хумор, интригантну љубавну причу и оптимизам. Филм је снимљен 2004. године.

15. Црни Груја и камен мудрости

Црни Груја је филм направљен 2007. године у режији Марка Маринковића. Док је турска империја спремала војни одговор на устанак Срба, свакодневно су расли конфликти око власти између Карађорђа (Никола Којо) и народних првака. Од највеће важности је било повући праве потезе, а за то је потребна мудрост.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име