19 мудрости које извлаче човека из НАЈВЕЋЕ ДЕПРЕСИЈЕ: Испосничке мудрости које ПОМАЖУ!

0
4738

Kњигу “Духовно злато којим се небо купује”, некадашњи епископ тимочки Мелентије је давне 1914. године посветио духовној омладини и свима који желе да живе вишим и светим духовним животом.

Из овог богословског дела издвојили смо одломак из Устава испосничког живота Св. Антонија Великог – О трпљењу. Нека од строгих испосничких правила могу да помогну и у свакодневном животу и да умире тугу и малодушност.

1. Ма шта предузимао да радиш, ради с трпљењем па ће ти Бог помоћи у свему, ма шта се десило с тобом.

2. Пази, не подај се тузи, не буди малодушан.

3. Буди расположен у свему ма шта чинио по вољи Божијој.

4. Не јадикуј и не тугуј због рђавих мисли које те нападају, јер те Господ неће заборавити, нарочито ако будеш те помисли, које те узнемирују, мушки одбијао. То ће ти уједно послужити у духовном напредовању твоме, у чему ће ти и благодат Божја помоћи.

Pročitajte i  Ахмед Адемовић заборављени херој Кумановске битке: Како је ТРУБАЧ из Лесковца упропастио противничку војску за неколико секундни

5. Храброст и јунаштво јесте непоколебљивост у истини и одбијање напада непријатељских. Ако им ти не устукнеш, они ће устукнути и неће ти више досађивати.

6. И дању и ноћу сећај се грехова својих и оплакуј их.

7. Нека ти је лице вазда тужна изгледа, да би се у тебе уселио страх Божји.
8. Не сматрај себе да што вредиш.

9. Заволи смерност, она ће ти све грехе покрити.

10. Буди понизан кроз све дане живота твога.

Pročitajte i  Ивањданска магија: Обичаји уочи великог празника спадају у НАЈЛЕПШЕ у српској тадицији

11. Онога, који је слабији од тебе у добрим делима, сматрај за себи равна, а онога који је теби раван сматрај за много већега од себе.

12. Не завиди ономе који у добру напреднији од тебе. Прекрасно би било кад би ти све људе сматрао за веће и боље од себе. Тада би сам Бог био с тобом.

13. Не дружи се с гордељивцем, већ са кротким и благим.

14. Буди у свему скроман: у покрету тела, у говору, у оделу, у седењу, у устајању, у соби својој, у свему, пред сваким и свачим.

15. Ако те почну хвалити за твоја добра дела, не радуј се томе и не наслађуј. Скривај своја добра дела што више можеш. Не допуштај коме да их износи и уопште потруди се да те људи не хвале.

Pročitajte i  Како су се некад гајила деца: Наше су мајке пиле своје кафе натенане, нису се плашиле нашег плача, а данас...

16. Ако би те ко невина укорео за какав грех кога ти ниси учинио, не љути се, већ се смири, а Бог ће те за то наградити.

17. Навикни језик твој да говори “опрости ми”, па ће се у теби уселити кротост и смерност.

18. Ако би те ко чак и увредио говори му: Опрости ми брате, јер оваква смерност разрушава све замке ђавоље.

19. Воли рад. Свима и свакоме буди покоран. Уста нек су ти стрпљива, па ћеш постати кротак. Kроткост и смерност привући ће на те опроштај свих твојих грехова.

(Стил)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име