Првог викенда у септембру, већ према традицији, одржаће се чувена “Штрудлијада” у Долову – манифестација која готово две деценије окупља љубитеље праве домаће штрудле са наших простора.

Ова својеврсна “ода штрудли” у Долову код Панчева одржаће се већ по 19. пут, а манифестација ће бити и свечано најављена од 28. до 30. августа на корзоу у Панчеву. У организацији Удружења жена „Доловке”, под покровитељством Туристичке организације Панчева, преко стотину жена-домаћица користе “Штрудлијаду” да прикажу најлепше и најбоље штрудле, пецива и ручне радове.

Штрудла са чајем: Посна, мекана, сочна, а кад замирише… схватићете њену тајну

Циљ ове манифестације је очување и популаризација старих српских обичаја, јела и колача – посебно штрудле, која је заштитни знак и локални специјалитет. Најатрактивнији део манифестације је продајна изложба штрудли, као и изложба ручних радова, уз пратећи културно-уметнички програм.

У овом живописном банатском месту, на падинама Делибатске пешчаре, готово да нема жене која не зна да меси штрудлу. Трага овом умећу у Долову оставиле су Немице из Вестфалије и Баварске, а мештанке су традицију прављења овог чувеног колача довеле готово до савршенства, јер како саме кажу `штрудла је добра, ако се срцем меси`.

Отварање изложбе ручних радова заказано је за петак, 31. 08. у 20 часова. Такмичарски део остављен је за други, најбогатији програмом дан доловачке Штрудлијаде – суботу, 1. септембар, када ће се вредне домаћице надметати у избору за најбољу штрудлу и то по разним категоријама. Осим такмичарског дела, манифестација ће бити зачињена колективним венчањем и културно уметничким програмом.

За дане који следе, у ишчекивању да манифестација почне, испробајте колико сте умешни у прављењу праве домаће штрудле према рецепту доловачких домаћица!

Посна штрудла на води: Једноставна и идеална посластица у дане поста

Тесто: 500 гр брашна, 1 цело јаје, 2 жуманца, 1 шоља уља, 1 шоља млека, 1 кашика сувог квасца, 2 кашике шећера и мало соли.

Фил: 250 гр шећера, 3 дцл воде, 250 гр млевеног мака, ванилин шећер.

Начин припреме: Квасац потопити у млеко у које сте додали мало соли и шећера. Помешати брашно, јаје, 2 жуманцета, уље и потопљен квасац, замесити тесто и оставити да надође. Развити две коре.

За фил прокувати 250 гр шећера са 3 дцл воде, када проври додати 250 гр мака. Филовати коре, а затим увити у ролат. Оставити још мало да одстоји (око 1 сат).
Пећи у рерни око 30-45 минута. Када се ролат прохлади, сећи на комаде и ваљати у прах шећер у који сте додали ванилин шећер.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име