Prvog vikenda u septembru, već prema tradiciji, održaće se čuvena “Štrudlijada” u Dolovu – manifestacija koja gotovo dve decenije okuplja ljubitelje prave domaće štrudle sa naših prostora.

Ova svojevrsna “oda štrudli” u Dolovu kod Pančeva održaće se već po 19. put, a manifestacija će biti i svečano najavljena od 28. do 30. avgusta na korzou u Pančevu. U organizaciji Udruženja žena „Dolovke”, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Pančeva, preko stotinu žena-domaćica koriste “Štrudlijadu” da prikažu najlepše i najbolje štrudle, peciva i ručne radove.

Štrudla sa čajem: Posna, mekana, sočna, a kad zamiriše… shvatićete njenu tajnu

Cilj ove manifestacije je očuvanje i popularizacija starih srpskih običaja, jela i kolača – posebno štrudle, koja je zaštitni znak i lokalni specijalitet. Najatraktivniji deo manifestacije je prodajna izložba štrudli, kao i izložba ručnih radova, uz prateći kulturno-umetnički program.

U ovom živopisnom banatskom mestu, na padinama Delibatske peščare, gotovo da nema žene koja ne zna da mesi štrudlu. Traga ovom umeću u Dolovu ostavile su Nemice iz Vestfalije i Bavarske, a meštanke su tradiciju pravljenja ovog čuvenog kolača dovele gotovo do savršenstva, jer kako same kažu `štrudla je dobra, ako se srcem mesi`.

Otvaranje izložbe ručnih radova zakazano je za petak, 31. 08. u 20 časova. Takmičarski deo ostavljen je za drugi, najbogatiji programom dan dolovačke Štrudlijade – subotu, 1. septembar, kada će se vredne domaćice nadmetati u izboru za najbolju štrudlu i to po raznim kategorijama. Osim takmičarskog dela, manifestacija će biti začinjena kolektivnim venčanjem i kulturno umetničkim programom.

Za dane koji slede, u iščekivanju da manifestacija počne, isprobajte koliko ste umešni u pravljenju prave domaće štrudle prema receptu dolovačkih domaćica!

Posna štrudla na vodi: Jednostavna i idealna poslastica u dane posta

Testo: 500 gr brašna, 1 celo jaje, 2 žumanca, 1 šolja ulja, 1 šolja mleka, 1 kašika suvog kvasca, 2 kašike šećera i malo soli.

Fil: 250 gr šećera, 3 dcl vode, 250 gr mlevenog maka, vanilin šećer.

Način pripreme: Kvasac potopiti u mleko u koje ste dodali malo soli i šećera. Pomešati brašno, jaje, 2 žumanceta, ulje i potopljen kvasac, zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Razviti dve kore.

Za fil prokuvati 250 gr šećera sa 3 dcl vode, kada provri dodati 250 gr maka. Filovati kore, a zatim uviti u rolat. Ostaviti još malo da odstoji (oko 1 sat).
Peći u rerni oko 30-45 minuta. Kada se rolat prohladi, seći na komade i valjati u prah šećer u koji ste dodali vanilin šećer.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime