IZLOŽBA KOJA JE “PROBUDILA” SRPSKI NAROD: Zahvaljujući maestralnoj postavci o Mihajlu Pupinu ljudi hrle u muzej

0
832

Srbija možda nikada nije doživela da jedan njen muzej bude ovoliko posećen. Više od 500 škola, vrtića i fakulteta, čak preko 70 000 posetilaca hrlilo je u Muzej istorije Srbije. Izložba je otvorena u septembru prošle godine i triput produžavana. U čemu je tajna?

146394457556044f54b6109719274619_v4_big
Foto: TANJUG/ Marko Ðoković

Do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina dat je našim stanovnicima kroz vrlo interesantnu interaktivnu ižložbu. Preuzimanjem besplatne aplikacije „Pupin” sa mobilnog uređaja, ili samim vašim prisustvom u muzeju, svaki segment ove izložbe postaje interaktivan. Imaćete utisak da se krećete u istom prostoru sa Pupinom. Da zajedno sa njim stojite za (improvizovanom) katedrom učionice na Kolumbija univerzitetu, u kojoj je Pupin predavao 40 godina.

12109028_488103044703534_3096113685194456754_n

Doživećete pravu magiju zahvaljujući onome što budete videli! Prenosimo vam samo delić, tek da zagolicamo vašu maštu i interesovanje:

Imaćete prilike da isprobate funkciju Pupinovog telefona, sa kog će vam se “lično” obratiti naš naučnik. Da zgoda bude veća, sve što budete govorili “Pupinu u slušalicu” preneće se grafološki, u vidu talasa, na zid ispred vas.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

20160521_162530
Oprobaćete Pupinov rentgen, simpatičnim druženjem sa vašim odrazom u vidu kostura, koji se pomera onako kako vi pomerate telo. Deci je ovo naročito interesantno.
20160521_162001
Na samom ulazu, ako budete deo stručnog vođenja kustosa, čućete priču o Pupinovom nestvarnom i bajkovitom dolasku u Ameriku. Imaćete utisak da ste na brodu sa četrnaestogodišnjim Pupinom, koji osim svog fesa i kaputa nije poneo ništa materijalno sa sobom. Ništa do ogromne želje za znanjem. Čućete zvuke pristiglog broda na dokovima Njujorka, ispred vas će blještati Kip slobode i čitav Njujork iz druge polovine XIX veka.
FOTO-2

Imaćete jedinstvenu priliku da pogledate deo Pupinovog legata kog je ostavio našoj Srbiji u nasleđe. To je najveći legat koji je jedan čovek darovao srpskom narodu. Sadrži dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Konstantina Danila, Vlaha Bukovca… i dr. znamenitih slikara.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

20160521_161336
O Pupinovoj bajkovitoj priči vezanoj za detinjstvo i odlazak iz rodnog Idvora, o snalaženju i boravku u Americi, školovanju, patentima, o tome zašto je FBI pratio njegov rad, o učešću u osnivanju NASE, nesebičnom pomaganju svom narodu u Srbiji… O odnosu sa predsednikom SAD – Vudrom Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena i mnogo, mnogo čemu drugom ostavićemo da čujete od ljubaznih kustosa muzeja. Verujte nam na reč, nećete uspeti da sakrijete emocije. Zadiviće vas Pupinova nesebična dobrota i patriotizam, i obuzeće vas pravedni osećaj gorčine kada budete čuli šta se desilo sa bogatstvom koje je ostavio našem narodu.

Kako do muzeja?

Stručna vođenja organizuju se sredom od 17č  i subotom od 13 i 15 časova. Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242, a radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka. Grupna cena karte, kao i ulaz za đake je 100 din. Za ostale svega 200. Za one koji ne znaju, muzej se nalazi odmah pored Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

Uz ovu izložbu, imaćete priliku da vidite i postavku o Sv. Savi, koji je imao krucijalnog udela u životu našeg naučnika.

Požurite! Imate vremena samo do kraja godine. I verujte nam na reč, vratićete se ponovo!

Do tada, zavirite u pravu magiju kroz video na sledećoj stranici

K. M.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име