Почели 23. “Мишићеви дани“: Министар пољопривреде и водопривреде Бранислав Недимовић отворио ову манифестацију од великог значаја

0
1094

Мионица је од овог викенда у знаку традиционалне културно-историјске и туристичке  манифестације „Мишићеви дани“ која се под покровитељством општине Мионица одржава 23. пут по реду. Манифестацију посвећену великом српском војводи отворио је министар пољопривреде шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Војвода Живојин Мишић је један од највећих синова које је ова држава имала. Да славимо његово име 777 дана мислим да би било мало, пре свега због његове храбрости, а са друге стране и његове одговорности. Мени је велика част што сам вечерас овде са вама и сигурно да овакву част нећу имати у животу. Мени ова плакета јако значи јер добити награду која носи име Живојина Мишића, то је једна од највећих обавеза и највећих одговорности у животу. Мени је такође припала велика част да отворим ове 23. Мишићеве дане, нека  наредни дани буду на част и понос Мионичанима јер имају нешто што мало ко у Србији има. – поручио је министар Недимовић.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић уручује министру Недимовићу плакету са грбом општине Мионица

Током церемоније свечаног отварања „Мишићевих дана“ председник општине Мионица Бобан Јанковић уручио је највећа признања општине Мионица „Велике златне плакете са ликом војводе Живојина Мишића“ припадницима Војске Србије и Министарства одбране. Овогодишњи добитници „Велике златне плакете“ су генерал-потпуковник доц. др Радовановић Горан, ректор Универзитета одбране МО и потпуковник Владимир Ушљебрка, први у рангу 62 класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Војне академије.

Плакете са грбом општине Мионица додељене су министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславу Недимовићу за свеобухватан допринос напретку Србије, затим контраадмиралу у пензији Бошку Антићу поводом 46 година научног, стручног и публицистичког рада, за постигнуте резултате и достигнућа у обављању командних, оперативних и образовних дужности, и „Блиц фондацији“,  односно  Јелени Дракулић Петровић, генералној директорки компаније „REINGIERAHEL SPRINGER SERBIA” и  Добротворној фондацији српске православне цркве „Човекољубље“ за хуманитарне и донаторске активности на територији општине Мионица.

Лик и дело нашег најпознатијег мионичанина војводе Живојина Мишића су надалеко познати. Двадесет трећа година заредом ова манифестација посвећена војводи чини да се ми осећамо веома поносни, а последњих неколико још поноснији. Рад, преданост и посвећеност су три главна принципа која следимо. Преданим и посвећеним радом развијамо нашу варош, чинимо је још бољим местом за живот, али и туристичком дестинацијом која је вредна пажње.  Наш војвода се прославио за време првог светског рата у Колубарској бици када је изненада не очекивано, преузимањем одговорности и мудрим потезима пораз  претворио у једну од највећих победа у Првом светском рату. Данас се води исто тако једна од највећих битака у историји  Србије. Преузимањем одговорности нашег председника Александра Вучића и мудрим политичким одлукама наша земља је пораз претворила у победу. Победа се данас у нашој земљи слави новим путевима, новим мостовима, спортским дворанама, новим школама и вртићима, победа се данас слави новим инвестицијама и новим радним местима. На крају, ред је да се још једном подсетимо речи нашег славног војводе: „Увек је јачи један који хоће од двојице који морају“. Ја верујем да ми хоћемо и желимо да наша Мионица храбро корача напред, у развијену варош, у место које нуди прилике за нови раст и развој. – рекао је први човек мионичке општине Бобан Јанковић.

Председник општине Мионица Бобан Јанковић

Програм је у суботу започео полагањем венаца на споменик војводи Живојину Мишићу на централном тргу. Венце су уз војне почасти положиле делегације Министарства одбране и Војске Србије, општине Мионица, Министарства унутрашњих послова, предствници села Мишићево и Удружења пензионера „Војвода Живојин Мишић из Мионице“. Након тога су поштоваоци славног војводе посетили Мишићеву родну кућу у Струганику.

Пре свечаног отварања “Мишићевих дана” од 19 часова у Културном центру Мионица познати сликар Слободан Јевтић Пулика отворио је изложба скулптура Драгана Јовићевића Мацоле.

Програм прве вечери затворен је концертом хора ”Рес Миранда” и „Гудача Светог Ђорђа“.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име