4. avgust 1995. – za jedne “Dan pobjede”, a za Srbe sećanje na tragičan dan kada je u vojno – policijskoj akciji hrvatske vojske, uz podršku NATO, jedinica HVO i BiH proterano više od 200.000 Srba, a ubijeno oko 2.000. Operacija je zvanično trajala 4 dana.

Akcija „Oluja“ predstavlja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vreme, od 4. do 7. avgusta 1995. godine, nije proteran tako veliki broj ljudi.

U najtežem zločinu „Oluje“, kada su hrvatski „migovi“ bombardovali kolonu srpskih izbeglica, u dva minuta ubijeno je devetoro civila, a među njima četvoro dece stare od 6 do 13 godina.

Oluja-izbeglice-kolona-rat01

Stare rane svih raseljenih i članova porodica ubijenih i nestalih sa prostora Republike Srpske Krajine isplivavaju svake godine 4. avgusta od te tragične 1995, uz preveliku bol i nemoć jer za ovu operaciju niko nije kažnjen.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera.

Dana 4. avgusta na pravoslavni praznik Blage Marije u 4 časa posle ponoći, američke vazduhoplovne snage su bombardovale dva radara snaga krajiških Srba, samo par sati pre početka operacije „Oluja“. Ovaj čin je još više demoralisao Srbe. U samoj operaciji je učestvovalo preko 138.500 hrvatskih vojnika. Vojska Srba u Krajini (SVK) nije imala dovoljno vojnika. Bilo je samo oko 31.000 vojnika na raspolaganju da čuva front koji je bio dugačak 600 km u Hrvatskoj i još 100 km uz granicu sa Bihaćkim regionom u Bosni. 16.000 od ovih vojnika su bili stacionirani u Istočnoj Slavoniji, što je ostavljalo samo 15.000 vojnika da brani ostatak RSK.

Pročitajte i  18 pravila po kojima su se određivali praznici: Nepisana pravila kojih se narod pridržavao kada nije bilo kalendara

5. avgusta oko podneva hrvatske jedinice ušle su u Knin, a srpski civili napustili su zauzeta područja preko Srba i Dvora. Do 6. avgusta, Prva hrvatska brigada napredovala je do granice sa Bosnom i Hercegovinom gde su se sastali sa snagama Armije Republike BiH na zapadu Bosne. Jedino je bio snažan otpor u gradu Glini (južno od Siska). Krajina je poražena.

 

Oluja-izbeglice-srbi-iz-karjine

Narodna muka i poniženje dostigli su svoj vrhunac kada je kolona srpskih civila bombardovana. Hrvatski avioni u niskom letu preletali su kolonu prognanih ljudi, žena, starica i dece. Napravili su polukrug iznad brda Ključ i u povratku ih granatirali. Nesrećni ljudi bombardovani su poslednjeg dana „Oluje“, kada više nije bilo nikakve realne pretnje za hrvatske jedinice, i to duboko na teritoriji BiH. Mnoge od srpskih žrtava, među kojima su i deca, jedva su identifikovani jer su se njihova tela raspala po putu od siline granate.

Pročitajte i  Veljko Ramadanović - srpski velikan koji nas je zadužio i čije ime ne smemo zaboraviti

Ostaće upamćena i slika na kojoj dečak vozi traktor u izbegličkoj koloni i svojoj porodici spasava život. Priča o junaku Draganu Miokoviću. Sa samo 12 godina morao je da sedne za volan traktora i krene iz sela u okolini Gračaca u svoju borbu za život ni ne sluteći da će ga ona proslaviti i odvesti pravo u legendu. Sa majkom i mlađim bratom Duškom tog 4. avgusta 1995. napustio je svoj dom “dok akcija ne prođe”. Sa nešto osnovnih stvari uputili su se negde na sigurno, ni ne sluteći da se nikad neće vratiti u zavičaj. Danas svi žive u Beogradu. Traktor na kom su izbegli morali su prodati zbog finansija. Za Dragana je ovo, kako kaže, danas samo “daleka uspomena”. Danas je uspešan mladi čovek, srećno oženjen i otac prelepe devojčice Hane.

Pročitajte i  Ako vidite KRSTIĆ na ulici, NIKAKO ga ne uzimajte - Evo i zašto!

4. avgust u Hrvatskoj se slavi kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti” dok u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust je dan žalosti.

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ u svojoj evidenciji ima imena 2.313 poginulih i nestalih Srba. Od toga 1.205 civila, a među njima 522 žene i 12 dece. U akciji “Maestral”, koja je bila produžetak “Oluje”, hrvatske oružane snage u sadejstvu s Petim korpusom Armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), autori peticije “Izvinjenje” koju je pokrenula Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i ove godine uoči godišnjice “Oluje”, navode da ih je “sramota ne samo zbog toga što su zločini počinjeni u njihovo ime već i zato što institucije hrvatske države nisu na te zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve”. Prikupljeno je samo oko 600 potpisa, ali se ovi mladi Hrvatske nadaju da će njihova inicijativa imati veći odziv.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime