3 рецепта за домаћи хлеб: Као из бакине кухиње, мекани изнутра, хрскави споља

0
1576

Хлеб по старински

Потребно: 500 грама белог брашна; 5 грама сувог квасца; мало воде, мало соли.

Припрема: Овај хлеб умесите кашиком, а уколико желите можете и рукама. Помешајте брашно и квасац, додајте пуну, малу кашичицу соли. Узмите млаку воду па умесите хлеб такве густине да можете мешати тесто кашиком. Оставите да одстоји око 40 минута. Уколико не волите да радите са тестом, одмах га ставите директно у плех и пеците на 200 степени око 20 минута. Или на брашњавој подлози премесите тесто, па пребаците у плех и пеците.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Хлеб са рузмарином

Потребно је: 500 грама брашна + 100 грама за мешење; 10 грама квасца; супена кашика соли; мала кашичица шећера; млаке воде; 2 кашике ситно сецканог свежег рузмарина, 100 мл маслиновог уља, 1 кашика ситно сецкане мајчине душице, мало крупне морске соли, једно јаје.

Припрема: У води (рецимо око 200мл) размутите квасац и шећер, затим додајте брашно, со и зачине па умесите глатко тесто. Додајите помало воде, како бисте направили глатко тесто. Додајте уље. Умесите још мало. Оставите да тесто нарасте око пола сата. Kада је тесто одморило, премесите га на још мало брашна како бисте направили округли хлеб. Пребаците тесто у плех и укључите рерну да се угреје на 200 степени Целзијуса.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Kад се рерна угреје, хлеб премажите са јајетом, по врху поспите мало зачина и крупну морску со. Пеците око пола сата. Пријатно!

Хлеб без брашна

Састојци: 3 шоље ораха, грубо сецканих; пола шоље лешника; 2 шоље сировог бадема; 2 шоље мешаног семена (сунцокрет, бундева, лан); 5 јаја; 1/3 шоље маслиновог уља, 1 кашичица морске соли.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Припрема: У једној чинији помешајте орахе, лешнике, бадем и семена. У другој чинији помешајте јаја, маслиново уље и со. Затим сједините садржај ове две чиније. Загрејте рерну на 160 степени Целзијуса и пеците хлеб око сат времена.

Kада се хлеб испече, извадите га из рерне, оставите га да се охлади у плеху а затим сеците на кришке. Kришке држите у фрижидеру док не поједете све.

Извор: Стил.Курир

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име