3 јела од коприве чине чудо за организам: Најздравији и најукуснији оброци за минимално новца

0
1856
Јела од коприве

Сви знамо да је коприва здрава. Да могу, наше баке би је прогласиле светом биљком. Ово су све добробити коприве.

Јача зубе и кости, одлична је за минерализацију у добу раста, трудницама и дојиљама.

Обезбеђује дневни унос калцијума у свакодневној исхрани.

Богата је магнезијумом па спречава тегобе церебралне, васкуларне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе.

Спречава појаву аденома простате и помогне терапији акутног простатитиса. Kоприва осигурава потребне количине цинка чији недостатак доводи до поремећаја.

Садржи манган који ублажава старачку сенилост и отклања заборавност.

Има довољна количину витамина K који спречава појаву крварења, а његов значај за организам и свакодневно присуство у храни разлог је да га популарно називају “фактор дуговечности”.

Pročitajte i  Њихови, а наши: Срби које друге земље сматрају својим великанима

Стварање хемоглобина помажу гвожђе, бакар и витамин Ц, а манган помаже активирање гвожда из депоа, па је њена свакодневна употреба права превентива анемије.

Стари рецепти за јела од коприве:

Доручак од коприве: 20ак врхова младе коприве (може и више, ако имате); 1 главица црног лука, 1 кашика масти, 5 комада јаја, мало млека, мало кајмака.

Припрема: Kоприве обарите у врелој води (највише 5 мин да кључају у води). У тигању на масти пропржите црни лук ситно исецкан, па му додајте обарене коприве. Све динстајте највише 5 минута па прелијте умућеним јајима у која сте додали мало млека и мало кајмака. Све посолите и послужите за доручак.

Pročitajte i  Средњовековна Србија: Остаци Велимирових двора у селу Кључ код Мионице сведоци су приче о давном времену

Јунећа капама од коприве

Потребно: 1 кашика масти, 1 главица црног лука, 3 чена белог лука, 300г коприве, 200 грама спанаћа, 500 грама јунетине исечене на коцкице, мало соли, мало брашна, мало бибера.

Припрема: Kоцкице јунетине уваљајте у брашно па их препржите на масти. Kада ухвате корицу покупите их на тањир. У масти у којој се пржила јунетина породинстајте бели и црни лук па му додајте обарену коприву и свеж спанаћ. Све динстајте док зелениш потпуно омекша. Додајте мало воде (само да огрезне поврће) и коцкице јунетине. Све посолите и пустите да се крчка око сат времена. Послужите топло уз кашику киселог млека.

Pročitajte i  Дoње Подунавље једна од најбољих туристичких дестинација Србије: Изабери своју авантуру #vidisrbiju

Проја са копривом

Потребно је: 3 јаја, 100 г павлаке, 1 кашика кајмака, 1 кашика масти или маслаца, 500 грама младе коприве, 100 ситног сира, мало јогурта, 100 грама белог брашна, 1 прашак за пециво, мало соли и 400 г пројаног брашна.

Припрема: Kоприву обарити па у обарену и процеђену коприву додати јаја, сир, павлаку, кајмак, маслац, јогурт и умутити. Додати со и брашно, прашак за пециво и пројано брашно. Све сјединити и пећи у рерни на 220 степени око пола сата.

Стил.курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име