3 обичаја за које је некада свака неудата девојка знала: Ево како су откривале ко је њихова сродна душа

0
2767

Међу српским девојкама некада је било устаљено веровање да девојачка сродна душа тражи мушку сродну душу или чека да је она сама пронађе. Како би откриле име суђеног и скратиле неизвесност и ишчекивање, помоћу разних обичаја, ритуала и веровања налазиле су љубав свог живота.

Представљамо вам 3 обичаја за која су некада све неудате девојке знале! Ови обичаји данас су се одржали само у ретким руралним срединама.

Srpska-Devojka-na-reci-narodna-nosnja-

Ако сте заљубљени у некога и желите да сазнате да ли ћете остатак живота провести са том особом, верује се да вам у том открићу може помоћи златни прстен.

Pročitajte i  "Када дођеш на ово поље, оно Косово се зове": Запис о Косовском боју 1389. године, за који се сматра да је саставио деспот Стефан Лазаревић

Узмите длаку из своје косе и на њу окачите златни прстен, па ставите длаку и прстен изнад чаше воде. Верује се да ако прстен удари три пута у чашу да ће мушкарац кога сте замислили постати ваш супруг.

Према народном веровању важи мишљење да помоћу једног јајета можете открити име вашег животног партнера. Скува се јаје и исече беланце на половину, а жуманце мора да остане цело. Жуманце се потом уваља у со и споји са беланцетом. Девојка мора да поједе цело јаје, након чега одлази на спавање, а верује се да ће јој тада вољени доћи у сан.

Pročitajte i  Манастир у срцу Јерусалима који је подигао СРПСКИ краљ Милутин: На ОВАЈ празник у њему се служи литургија на српском

Али, један од најпознатијих обичаја за откривање вечне љубави јесте ритуал са лоптицама од теста за Богојављење.

bogojavljenje

Тесто за ове лоптице се прави искључиво од воде и брашна.

Од теста се направе четири лоптице, па се у три стави папирић са именима симпатија, а четврта оставити празна.

Лоптице се ставе у кључалу воду и која прва избије на површину, на њеном папирићу је написано име животне љубави која је девојци суђена.

Pročitajte i  Упознајте Бељаницу, планину необичне лепоте, највећи резервоар питке воде у Србији са многобројним крашким изворима и врелима

Ако је на површину изашла прво празна лоптица онда девојка још увек није упознала своју сродну душу.

(lovesensa.rs)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име