Tradicionalna i moćna: 30 srpskih muških imena koja su proslavili naši najveći vladari i velikani

0
2742

Moćna, kao najveći srpski vladari i velikani koji su ih proslavili! Tradicija nikad ne izlazi iz mode, stoga su ova imena uvek jednako lepa i aktuelna:

ALEKSANDAR – objašnjavaju ga kao ”sunca dar”, prateći njegove fonetske promene kroz različite jezike. S druge strane, ovo ime se uobičajeno smatra stranim, grčkim, i gotovo da se uopšte ne razmatra u dosadašnjim srpskim imenoslovima. Pitanje ovog imena je veoma složeno i svaka teza iznesena u vezi sa njim ima svoje činjenice. Eto, setimo se da je prvi Aleksandar koga znamo trojanski kraljević, a Trojanci nisu Grci, već…

BRANKO – onaj koji brani-Velikaš u prošlosti – Branko Mladenović, otac Vuka Brankovića, sevastokrator cara Dušana i namesnik u Ohridu. Branko je nakon smrti cara Dušana bio jedan od velikaša koji su ostali verni caru Urošu Nejakom.

VJEČESLAV -Staroslovensko imena, kasniji ekvivalent im je Višeslav

VRATKO -Velikaš u prošlosti – Vratko Nemanjić, u narodnoj tradiciji poznat kao Jug Bogdan, otac 9 braće Jugovića. Srpski vojvoda, župan i knez iz sredine XIV veka, koji vodi poreklo iz bočne grane Nemanjića. Njegova ćerka Milica udala za kneza Lazara Hrebeljanovića.

GRGUR – od latinskog “Gregorius” – onaj koji je oprezan-Velikaš u prošlosti – Grgur Branković, najstariji sin Đurđa Brankovića. Posle Đurđevog stupanja na presto, smatran je prestolonaslednikom.

Pročitajte i  Oglasio se dr Nestorović i poručio OVO o MASKAMA - Ponovo ŠOKIRAO sve svojom izjavom!

DRAGUTIN – drag, mio-Velikaš u prošlosti – Dragutin Nemanjić, kralj Srbije od 1276. do 1282. godine

ĐURAĐ – zemljoradnik-Velikaš u prošlosti – Đurađ Branković, srpski despot i drugi sin Vuka Brankovića, vladar Smedereva, poslednje srpske prestonice u srednjem veku pre pada pod tursku vlast

EVGENIJE – blagorodan, plemenit-Velikaš u prošlosti –  Evgenije Jurišić Šturm, kasnije Pavle, srpski general tokom oslobodilačkih ratova (1912-1918) i veteran Francusko-pruskog rata 1870-1871.

ŽITOMISL-Veoma staro srpsko ime sačuvano u imenu manastira Žitomislić

ŽIVOJIN – onaj koji je živ, koji slavi život-Velikaš u prošlosti – srpski vojvoda, junak iz Balkanskih i Prvog svetskog rata

ZAVIDA – zaštitno ime, kome mogu samo zavideti-Velikaš u prošlosti – jedan od srpskih vlastelina iz raške dinastije Vukanovića, otac Stefana Nemanje, osnivača dinastie Nemanjić

srpska-imena1-kopija

IVANIŠ-Velikaš u prošlosti – Ivaniš Berislavić, srpski despot, istakao se u borbama protiv Turaka u Bosni.

JOVAN – po Svetom Jovanu-Velikaš u prošlosti – Jovan Vladimir, vladar Duklje i Srbije od oko 1000. do 1016. godine, najistaknutije srpske kneževine tog doba

KOČOPAR-Velikaš u prošlosti – Kočapar Branislavljević, srpski knez koji je vladao Dukljom od 1102. do 1103, pod upravom velikog župana Raške Vukana.

LAZAR – onaj kome Bog pomaće-Velikaš u prošlosti – knez Lazar Hrebeljanović, srednjovekovni srpski knez, koji je posle Maričke bitke stvorio najveću i najmoćniju državu na teritoriji nekadašnjeg Srpskog carstva. Predvodio je srpsku vojsku u Kosovskoj bici.

Pročitajte i  Vera Pavladoljska: Prva ljubav Matije Bećkovića kojoj je i posvetio svoju prvu poemu

LjUTOMIR -Velikaš u prošlosti – Legendarni vladar Srbije iz 10. veka.

MUTIMIR – onaj koji narušava mir-Velikaš u prošlosti – Mutimir, knez Srbije iz dinastije Vlastimirovića i najstariji sin kneza Vlastimira, koji je izgleda vladao oko 851.

NEMANjA – onaj kome se “ništa ne manja”, ništa mu je fali, koji je savršen-Velikaš u prošlosti – Stefan Nemanja, veliki župan Raške, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku.

NjEGOŠ-Velikaš u prošlosti – Petar II Petrović Njegoš, crnogorski državni poglavar, vladika i književnik.

OLIVER – izvedeno od latinskog “Olivarius, Oliverus” što znači “maslina”. U prenesenom značenju ime znači “onaj koji nosi nadu”.-Velikaš u prošlosti – Jovan Oliver, srpski velmoža iz vremena cara Dušana, vladao oblastima oko Ovčeg Polja i uz levu obalu Vardara sa titulama velikog vojvode, sevastokratora i od proglašenja Srpskog carstva – despota.

PRIBISLAV – onaj kome se želi da stekne slavu-Velikaš u prošlosti – Pribislav ili Prvoslav Mutimirović, srpski vladar iz dinastije Vlastimirovića, koja je po zvaničnoj istoriji Srbe dovela na Balkansko poluostrvo.

RADOSLAV – da se raduje, da slavi život-Velikaš u prošlosti – Stefan Radoslav Nemanjić, kralj Srbije, najstariji sin Stefana Prvovenčanog.

Pročitajte i  Indijanski poglavica iz Leskovca: Ovaj Srbin uvršten je u 300 najznamenitijih ličnosti!

SIMEON – onaj koji sluša, koji je poslušan-Velikaš u prošlosti – Sveti Simeon Mirotočivi, ime župana Stefana Nemanje nakon što se zamonašio

nemanjic1-sdilustracija-kopija

TVRTKO – onaj koji je tvrd, čvrst, izdržljiv-Tvrtko I Kotromanić, -Velikaš u prošlosti – Tvrtko I Kotromanić, srpski ban iz 14. veka, kralj srednjovekovne Bosne. Krunisan je i za kralja Srbije iako nikada nije uspostavio potpunu vlast u Srbiji.

ĆIRILO – gospodin, gazda-Velikaš u prošlosti – Ćirilo, ime jednog od braće, velikana slovenske pismenosti

UGLjEŠA – crn kao ugljen-Velikaš u prošlosti – Uglješa Mrnjavčević, srpski despot iz 14. veka, brat srpskog kralja Vukašina Mrnjavčevića. Poginuo u Maričkoj bici 1371. godine.

FILIP – onaj koji voli konje, “prijatelj konja”-Velikaš u prošlosti – Filip Višnjić, jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pesama.

HRANISLAV – onaj koji hrani i čuva Slovene

CVJETIN – lep poput cveta

ČASLAV – onaj koga očekuje slava
Velikaš u prošlosti – Časlav Klonimirović, srpski vladar koji je vladao Srbijom tokom druge četvrtine X veka. Poslednji poznati vladar iz dinastije Vlastimirovića.

ŠĆEPAN – varijanta imena Stefan, onaj koji je krunisan, koji je ovenčan

Velikaš u prošlosti – Šćepan Mali, čovek nepoznatog porekla, vladar Crne Gore od 1767. do 1773.

Preuzeto sa Dnevno/Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime