30. SLANINIJADA U KAČAREVU: Najpopularnija manifestacija Južnog Banata ima humanitarni karakter i privlači ljude iz čitavog sveta!

0
934

Slaninijada u Kačarevu već trideset godina okuplja gastronome sa cele planete i reprezentuje gastronomske običaje i kuhinju stanovništa Južnog Banata. Ovogodišnja manifestacija će trajati od 16 do 19. februara, a organizatori očekuju preko sto hiljada posetilaca i veliki broj izlagača.

slaninijada
plakat, slaninijada.com

Slaninijada je nastala sasvim spontano. Nakon što je pre tri decenije u kačarevačkoj kafani pokrenuta rasprava „Čija je slanina najbolja u selu?“, meštani su rešili da se ovo objektivno utvrdi. Za desetak dana je organizovano takmičenje, a iako tada niko nije ni pomišljao da će manifestacija postati tradicija, ona se od tada – do danas, održavala svake godine.

Evo šta sve očekuje posetioce ove manifestacije:

– Mi smo bili rodonačelnici svih „ijada“ koje se danas organizuju po mnogim mestima, na razne teme, a uglavnom je u pitanju hrana. Samo u Vojvodini ima preko trideset raznih kupusijada, pihtijada, štrudlijada i sličnih manifestacija, a sve primenjuju naš recept: malo takmičenja, malo folklora, kulture, pesme, igre… – kaže za “Južni Banat” Milan Ajder, ispred Turističkog kluba „Slaninijada“.

Pročitajte i  Мост на Ђурђевића Тари један од 20 најлепших на свету: Дугачак целих 365 метара био је повод за несвакидашње приче
slaninijada
Plakat, slaninijada.com

Kao i svake godine, centralni program zauzima takmičenje za najbolju domaću, zanatsku i industrijsku slaninu, a pored toga postoje i revijalna takmičenja za najbolju slaninu od mangulice, najdeblju slaninu, najbolji paprikaš, pasulj…

slaninijada

Ali, tu su i ostali zabavni segmenti poput trke prasića i drugih takmičarskih zgoda:

Oko slanine se sve vrti i za vreme trajanja manifestacije je ima preko sto tona, ali organizatori očekuju i veliku ponudu drugih proizvoda od mesa, kobasica, čvaraka…

Pročitajte i  15 најбољих српских филмова: Уживајте са драгим особама у празницима уз наше најбоље филмове

slaninijada

Mesne prerađevine nisu jedini razlog zbog kog Kačarevo za vreme trajanja Slaninijade poseti oko 100 hiljada ljudi. Mnogi zabavni segmenti poput trke prasića, takmičenja u jedenju ili izdržaju na rukama velike količine slanine, nude posebnu vrstu spektakla koja privlači mnoge posetioce.

slaninijada

– Jedne godine je na Slaninijadi bilo zastupljeno 36 zemalja. Uzorke su slali sa svih strana sveta, počev od Australije, preko Kine, Kanade i Egipta… Što se tiče posetioca, Slovenci su obavezni gosti, a dolaze i iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Francuske… Ljudi ne dolaze samo zbog slanine, ceo događaj je teško opisati i treba ga doživeti – govori Milan Ajder za “Južni Banat” i poziva čitaoce ovog portala da se sami uvere.

Pročitajte i  Ђогин, коњ Бановић Страхиње: 3 дана после Косовског боја носио је тело славног господара у Бањску

Slaninijada ima prilično dugu tradiciju i izuzetan značaj za našu državu i region zbog ovih važnih odlika:

Sa tradicijom od tri decenije, Slaninijada je postavila Kačarevo na turističku mapu Srbije. Od nje imaju koristi proizvođači, meštani, posetioci, ali i socijalno ugroženi članovi, jer se deo hrane sa Slaninijade redovno odvaja za humanitarne svrhe.

slaninijada

Na ovoj manifestaciji su se obarali mnogi rekordi poput najvećeg kazana pasulja ili najvećeg kazana sa čvarcima, a jednom prilikom je napravljena i skulptura od slanine visoka 12 metara.

Slaninijada se bez prekida održavala trideset godina, čak i u vreme ratova, ekonomskih kriza i političkih previranja, a ima podršku i grada Pančeva.

Izvor: JuzniBanat.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име