Јела са тиквицама која ћете обожавати!

Хранљиви састојци из тиквица имају бројна повољна дејства на здравље: магнезијум помаже у снижавању притисак, витамини Ц и А спречавају развој атеросклерозе, хранљива влакна утичу на снижавање холестерола, као и на чишћење токсина из дебелог црева.

Тиквице активирају метаболизам ћелија, побољшавају рад мозга, доприносе виталности организма.

Предлажемо вам ова четири јела од тиквица, која се спремају врло брзо:

jela sa tikvicama

Поховане тиквице

2 веће тиквице (или 3 мање)
3 јаја
3 чена белог лука
50 г сира (није обавезно)
брашно
со или зачин од сувог поврћа
свеж першун
свеже зачинско биље

Припрема: Ољуштити тиквице и нарендати. Додати јаја, испасирани бели лук, насецкани свежи першун и брашно (постепено). Маса треба да буде мало гушћа него за палачинке. Додати со или зачин по укусу и рендани сир (по жељи).
Кутлачом вадити масу и пржити на врелом уљу. Окретати их широком лопатицом. Вадити на папирни убрис да би се оцедиле од вишка масноће. Украсити свежим зачинским биљем.

Pročitajte i  Тулумбе по старом босанском рецепту: Мекан и сочан успеће баш свакој домаћици

Пуњене тиквице

2-3 главице црног лука
2-3 чена белог лука
4-5 тиквица
2-3 филета пилетине (или једне пилеће груди)
алева паприка,
со, бибер, кечап,
2 дл киселе павлаке

Припрема: На уљу пропржите црни лук, додајте бели лук, а тиквице оперите, исеците их по дужини и издубите да се добије облик чамаца, па издубљени део тиквица исецкајте на коцкице и додајте у лук. Пилеће месо посебно скувајте, исецкајте на коцкице и додајте претходној смеси. Све заједно динстајте док не испари сва вода, додајте алеву паприку, посолите и побиберите. Пуните тиквице овом смесом, поређајте их у ватросталну чинију или плех и пре печења их прелијте кечапом. Кад тиквице буду скоро печене, извадите их из рерне, прелијте киселом павлаком и вратити у рерну да се још мало запеку.

Pročitajte i  На Савицу треба јести масеницу: Рецепт за јело које су муслимани правили на дан Светог Саве

jela sa tikvicama

Крем чорба од тиквица

1 већа тиквица
1 средња главица црног лука
2 шаргарепе
зачин од сувог поврћа
1 кашика брашна
шоља млека
маслиново уље, сирће
босиљак

Црни лук ситно исецкати па пржити на уљу док небуде стакласт. Опрати шаргарепу, тиквицу огулити и очистити од семенки, исецкати их на коцкице па додати упрженом луку.
Додати воду и ставити да се прокува док поврће не омекша. Додати пола чаше млека, зачин од сувог поврћа.
Испасирати чорбу штапним мискером.
На крају додати водену запршку (две до три кашичице брашна размутити у пола чаше млека) и после неколико минута искључити.
По жељи, пред сервирање можете додати сирће. Украсити листићима босиљка или неког другог зачинског биља.

Колач од тиквица

3 јајета
150 г шећера
100 мл уља
200 мл млека
150 г растопљене Менаж чоколаде
600 г оштрог брашна
500 г рендане тиквице са кором
1 кашичица сода-бикарбоне
1/2 кашичице прашка за пециво
мало соли
150 г млевених ораха
1 кашичица млевеног цимета
1/2 касице млевеног ђумбира
1 ванилин шећер
И још:
мало презли
мало кристал-шећера
За глазуру:
100 мл слатке павлаке
100 г Менаж чоколаде

Pročitajte i  Проверен начин за припрему џигерице: Пуна витамина, преко 24 милиона људи је погледало рецепт (ВИДЕО)

Припрема: Прво нарендати тиквице заједно са кором. Јаја пенасто умутити са шећером и ванилин шећером, сипати уље, млеко и растопљену чоколаду, још мало мутити, да се уједначи, додати брашно помешано са сољу, зачинима, прашком за пециво, содом бикарбоном. Додати рендане тиквице и орахе, а онда лагано промешати да се уједначи.

Тепсију подмазати, посути презлама и шећером, па сипати смесу. Поравнати смесу, па пећи око 60 минута на 180 степени. Млак колач прелити глазуром, тако што у слаткој павлаци растопимо менаж чоколаду. Прохладити колач и сећи на кришке.

kolač sa tikvicama čokoladni koh

stvarukusa.rs, recepti.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име