4 култна остварења домаће кинематографије која су снимљена у живописном мионичком крају

0
6647

Мионица је место које се налази у брдско – планинском делу западне Србије и припада Колубарском округу. Због своје богате географске разноликости коју употпуњују бајковити природни пејзажи, мионички крај је био идеална подлога за снимање многих познатих филмских остварења која су освојила многе награде и срца публике широм наше земље али и ван ње.

1.Марш на Дрину (снимљен  1964. године)

Филм „Марш на Дрину“  у режији Жике Митровић  је историјска прича о српском ратничком тријумфу који се одигравао на планини Цер давне 1914. године. Кадрови овог филма су снимани на више локација међу којима су Ваљево, Уб, Лозница и Мионица.

2.Како сам систематски уништен од идиота  (снимљен  1983. године)

Како сам систематски уништен од идиота је југословенски играни филм снимљен 1983. године у режији Слободана Шијана. Филм је по жанру мешавина политичке сатире и црне комедије, а радња се догађа у Београду 1967. и 1968. године. Главни лик у филму је Баби Папушка, бескућник и маргиналац који упркос свему што се дешава себе сматра маркситсом и као свог идола види кубанског комунистичког револуционара Че Гевару. Радња приказује како после Чеове смрти покушава на сопствени начин настави његово дело. Главну улогу у овом филму одиграо је брилијантни Данило Бата Стојковић.  Неке сцене у овом вишенаграђиваном филму су снимљене у мионичкм крају.

 

3.Маховина на асфалту  (снимљен 1983. године)

Чувени дечији филм „Маховина на асфалту“  који је режирао Јован Ранчић снимљен је 1983. године. Радња овог филма се одиграва у малом романтичном планинском селу у Србији у коме живи дечак који пише песме и чији су најбољи пријатељи пас, зец, снег, дрвеће и  точак воденице.  Његов живот се у потпуности мења када се из свог чаробног места сели у велики град. Овај филм је снимљен у прелепом селу Паштрић које се налази недалеко од центра Мионице.

4.Три карте за Холивуд (снимљен 1993. године)

Култни домаћи филм “Три карте за Холивуд” из 1993 године је комична прича о једној малој југословенској варошици у време кубанског сукоба из 1962 године. Ово велико дело Божидара Костића је добило велики број награда, освојило срца публика наше земље и ван њених граница,  а уједно остварио велики допринос у српској домаћој кинематографији.

Главне сцене филма су снимљене у центру Мионице, али је и велики број кадрова снимљен  у селима Рајковић и Паштрић који припадају општини Мионца.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име