4 kultna ostvarenja domaće kinematografije koja su snimljena u živopisnom mioničkom kraju

0
5772

Mionica je mesto koje se nalazi u brdsko – planinskom delu zapadne Srbije i pripada Kolubarskom okrugu. Zbog svoje bogate geografske raznolikosti koju upotpunjuju bajkoviti prirodni pejzaži, mionički kraj je bio idealna podloga za snimanje mnogih poznatih filmskih ostvarenja koja su osvojila mnoge nagrade i srca publike širom naše zemlje ali i van nje.

1.Marš na Drinu (snimljen  1964. godine)

Film „Marš na Drinu“  u režiji Žike Mitrović  je istorijska priča o srpskom ratničkom trijumfu koji se odigravao na planini Cer davne 1914. godine. Kadrovi ovog filma su snimani na više lokacija među kojima su Valjevo, Ub, Loznica i Mionica.

2.Kako sam sistematski uništen od idiota  (snimljen  1983. godine)

Kako sam sistematski uništen od idiota je jugoslovenski igrani film snimljen 1983. godine u režiji Slobodana Šijana. Film je po žanru mešavina političke satire i crne komedije, a radnja se događa u Beogradu 1967. i 1968. godine. Glavni lik u filmu je Babi Papuška, beskućnik i marginalac koji uprkos svemu što se dešava sebe smatra marksitsom i kao svog idola vidi kubanskog komunističkog revolucionara Če Gevaru. Radnja prikazuje kako posle Čeove smrti pokušava na sopstveni način nastavi njegovo delo. Glavnu ulogu u ovom filmu odigrao je brilijantni Danilo Bata Stojković.  Neke scene u ovom višenagrađivanom filmu su snimljene u mioničkm kraju.

 

3.Mahovina na asfaltu  (snimljen 1983. godine)

Čuveni dečiji film „Mahovina na asfaltu“  koji je režirao Jovan Rančić snimljen je 1983. godine. Radnja ovog filma se odigrava u malom romantičnom planinskom selu u Srbiji u kome živi dečak koji piše pesme i čiji su najbolji prijatelji pas, zec, sneg, drveće i  točak vodenice.  Njegov život se u potpunosti menja kada se iz svog čarobnog mesta seli u veliki grad. Ovaj film je snimljen u prelepom selu Paštrić koje se nalazi nedaleko od centra Mionice.

4.Tri karte za Holivud (snimljen 1993. godine)

Kultni domaći film “Tri karte za Holivud” iz 1993 godine je komična priča o jednoj maloj jugoslovenskoj varošici u vreme kubanskog sukoba iz 1962 godine. Ovo veliko delo Božidara Kostića je dobilo veliki broj nagrada, osvojilo srca publika naše zemlje i van njenih granica,  a ujedno ostvario veliki doprinos u srpskoj domaćoj kinematografiji.

Glavne scene filma su snimljene u centru Mionice, ali je i veliki broj kadrova snimljen  u selima Rajković i Paštrić koji pripadaju opštini Mionca.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime