Пуњене паприке нас сећају на детињство, јер су их наше баке увек најбоље спремале. Ко није стигао да усаврши спремање овог укусног јела, ево прилике да научи како да припреми традиционални, бакин рецепт али и да испроба неке нове.
Традиционалне пуњене паприке
700-800 г млевеног меса (најбоље мешано свињско и јунеће)
двадесетак паприка (отприлике),
1 шоља пиринча (око 200 г),
1 црни лук,
2 кашичице соли,
1 кашичица млевеног бибера,
На врх кашичице алеве паприке,
1 кашика масти,
2-3 исечена свежа парадајза или шоља сока од парадајза
Припрема: У шерпи на масти пропржите ситно исецкан црни лук, када се застакли додајте му пиринач. Када и пиринач почне да мења боју налијте све са једном шољом воде. Додајте со, бибер и млевену црвену паприку. Промешајте и крчкајте док пиринач не буде до пола готов. По потреби доливајте воду. Када процените да је пиринач довољно скуван (али не прекуван), скините шерпу са ватре и оставите да се мало прохлади. За то време очистите паприке. Ако желите, паприкама можете додати и коју тиквицу или патлиџан.
У шерпу са луком и пиринчем додајте свеже, пресно млевено месо и добро све измешајте. Овом смесом, пуните очишћене паприке или издубљене тиквице.
У ватросталну посуду (или тепсију) сипајте мало воде да прекрије дно и слажите напуњене паприке са отвором на горе. Преко сваке паприке ставите исечену кришку парадајза или прелијте са мало сока од парадајза. Чинију затворите поклопцем или прекријте алуминијумском фолијом.
Рерну укључите на 200°Ц и у њу ставите чинију са пуњеним паприкама. Пеците поклопљено на истој тепмератури најмање 1-1,5 сат. Након тог времена отклопите посуду и ако је потребно вратите у рерну да се паприке још мало запеку и порумене.
Можете и служити уз пире кромпир.
Посне пуњене паприке са шампињонима
1 кг паприке бабуре
300 гр шампињона
100 г сојиних љуспица
100 г пиринча
1 црни лук
2 дл уља
2 кашике брашна
со и бибер
по жељи можете додати и мало млевених ораха или сунцокрет
парадајз за преклапање
Припрема: Очистите паприке, на загрејаном уљу пропржите лук. У једну шерпу ставите да се обари пиринач али д ане буде поптпуно куван.
У пластичну посуду ставите сојине љуспице па налијте млаку воду да огрезне.Оставите да одстоји 10 минута па процедите.
Луку додајте процеђен обарени пиринач, процеђене сојине љуспице и сједините.
Шампињоне исеците на листиће и са мало уља и воде продинстајте па оцедитте вишак воде и сједините са пиринчем и сојом.
Зачините по укусу, па напуните паприке. Послажите их у ватросталну посуду и одгоре попклопите колутовима парадајза ако желите.
Налијте воде и оставите да се пече у рерни поклопљено на 200 степени сат времена. После сат времена оставите бар још 30 минута да вишак воде испари и паприке се запеку.
Уместо воде можете сипати и парадајз сок и кад се отклопи можже да се замути кашика брашна са мало воде и залије сок у којем се кувају, да се добије сос. По жељи.
Паприка пуњена житарицама – може и као мрсна и као посна варијанта
Састојци: 10 паприка, пола шољице проса, пола шољице сочива, мало бадема, 1 главица црног лука, веза першуна, пола кашичице куркуме, пола кашичице карија
Припрема: Просо и сочиво се лагано обаре па им се дода млевени бадем, ситно сецкани црни лук и першун. Смеса се зачини каријем, куркумом и са сољу. Паприке се пуне смесом, стављају се у плех и пеку се на 200 степени 20 минута. Пред крај печења можете (а и не морате) да их прелијете смесом од 1 јајета и 100 г киселе павлаке.
Паприке пуњене сиром
5 мањих паприка бабура
200 г фета сира
шака першуновог листа
2-3 чена белог лука
100 г гауде или неког другог топљивог сира
маслиново уље
Припрема: Издубите паприике. У посуду ставите фету и изгњечите је виљушком, додајте ситно нарендани топљиви сир, ситно насецкан першун и бели лук.
Све промешајте и пуните паприке.
Ставите у посуду за печење и прелијте с мало маслиновог уља.
Пеците у загрејаној рерни на 200° Ц 30 минута.
Сервирајте уз интегрални пиринач.
Извор: kuvarancije.com, domacirecepti.net, stil.rs